Κόσμος

ΗΠΑ: Νέα “χαράτσια” σε τυριά και ουίσκι από την Ευρώπη με τις “ευλογίες” της Boeing

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς και σε αυτόν “φιγουράρουν” διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ..

Το σύνολο αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει τζίρο 4 δισεκ. δολαρίων και προστίθεται σε έναν προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.

Με τις… ευλογίες της Boeing

Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, και μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Boeing, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων στο οποίο βασίζει το μέλλον της, το 737 MAX. Όλα τα αεροσκάφη του τύπου παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ’ αόριστον έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί που εννοεί να επιβάλλει εντέλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της εκρηκτικής διαφοράς υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε πριν καν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στον ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους, έπειτα από μια συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 18
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παραδίδει τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς