Κόσμος

Οι γυναίκες μπορούν πλέον να βγαίνουν από τη Σαουδική Αραβία χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από χθες Τρίτη τη μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Bάσει αυτής, οι γυναίκες μπορούν να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι οι αρχές άρχισαν «να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια».

Το μέτρο αυτό, που ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου, αποτελεί νέα χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε αφού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις νεαρών Σαουδαραβισσών που δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Περιλαμβάνεται εξάλλου στη σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας τα οποία προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες στο βασίλειο να οδηγούν.

Άλλες αλλαγές που έχουν χαλαρώσει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν, το σύστημα της κηδεμονίας είναι ότι πλέον οι Σαουδαράβισσες μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη και ολική εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – Αποδέχεται ο Αραγτσί, αλλά ο στρατός ρίχνει πάλι πυραύλους
«Ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις που πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωνε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί και λίγο μετά εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο