Πολιτική

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη

«Το σχέδιο για την οικονομία που έχουμε εκπονήσει με τον πρωθυπουργό εφαρμόζεται απαρέγκλιτα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, και σημειώνει ότι «ως αποτέλεσμα εξωτερικής αξιολόγησης της δίμηνης πορείας, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση από το 2008, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014».

Ως προς τις αλλαγές στους φόρους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα στρώματα, αναφέρεται στην επαναφορά, εφέτος, από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο επίπεδο που τον παρέλαβε το 2015, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλά και στη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, του επιτοκίου στο 5% και στην αναστολή κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο θεσμικό πλαίσιο για τις 120 δόσεις, ώστε να βοηθηθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Προσθέτει ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μια «συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση», ενώ μέχρι στιγμής «έχει συζητηθεί και προσδιορισθεί ότι θα προχωρήσουμε το 2020 στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ερωτηθείς για τη συμφωνία των δανειστών με τις αλλαγές, ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα «έχει αποδείξει ότι μπορούμε να υλοποιούμε την πολιτική μας και να συνεννοούμαστε με τους εταίρους μας», ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι «πρέπει να εξαντλούμε τα περιθώρια συνεννόησης με τους δανειστές μας».

“Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί κανονικά 13η σύνταξη”

Ως προς τη δυνατότητα χορήγησης 13ης σύνταξης σε σταθερή βάση, ο υπουργός Οικονομικών, είπε καταρχήν ότι το «συγκεκριμένο επίδομα χορηγήθηκε προεκλογικά» και αποτελεί «το 1/3 της 13ης σύνταξης, ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο». Και προσθέτει ότι «ως τέτοιο επίδομα, δεν προβλέπεται να περικοπεί. Όμως κυριολεκτικά 13η σύνταξη επί του παρόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στην «ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων και στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομικά αδύναμων».

Δηλώνει ότι «δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου», ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με εργαλείο τη σύγχρονη τεχνολογία. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, περαιτέρω στην κατεύθυνση αυτή «με εισαγωγή υποχρεωτικών ηλεκτρονικών τιμολογίων και ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου».

Το συντομότερο δυνατό η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και σε νέα μείωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών «αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος» και γίνεται «ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης «η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ».

Ανέφερε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλαισίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Τέλος, σχετικά με το χρονικό βάθος επιτήρησης της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να απαλλαγεί η οικονομία και η Ελλάδα και από την ενισχυμένη εποπτεία και να καταστεί μια πλήρως κανονική χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε «αρένα» τη Βουλή: Μήνυση και αγωγή ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος – Χυδαίο μήνυμα αποκάλυψε ο Μακάριος Λαζαρίδης
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας «τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης μεταξύ των δικαστών» - «Είστε σεξίστρια και μισείτε τις γυναίκες» αντέτεινε ο Μακάριος Λαζαρίδης
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στα υπουργικά έδρανα της Βουλής 61
Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές
Η «θερμή» στιχομυθία της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Μακάριο Λαζαρίδη και η παραδοχή ευθείας σύνδεσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Δικαιοσύνη για Όλους» με την Πλεύση Ελευθερίας
H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αίτηση άρσης ασυλίας της
6
Από 15,1% μέχρι 16,1% το προβάδισμα της ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις - Με τους αγρότες οι πολίτες, ρίχνουν αρνητική «ψήφο» σε Τσίπρα και Σαμαρά
Η ακρίβεια εξακολουθεί να προβληματίζει τα νοικοκυριά ενώ οι μισοί πολίτες, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές εκείνον που θα προσφέρει ελπίδα
Εκλογές 48
Νίκος Γιαννόπουλος για Νίκο Παππά: «Είναι επικίνδυνος, θα πάω μέχρι τέλους τον νομικό αγώνα που άρχισα»
«Τα χτυπήματά του Νίκου Παππά ήταν αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να ελέγξει την οργή του - Θα κάνω ασφαλιστικά μέτρα, δεν θέλω να με ξανά πλησιάσει» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος
Νίκος Γιαννόπουλος
51
Δημοσκόπηση Pulse: Μικρή πτώση η ΝΔ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει η Πλεύση Ελευθερίας – Τα «κόμματα» Τσίπρα και Σαμαρά
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το σαφές προβάδισμα με 29%, αλλά χάνει μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της Pulse
Εκλογές