Πολιτική

Εκλογικός νόμος: Ξεκίνησαν τα παζάρια! video

Την έναρξη νέας περιόδου πολιτικών εξελίξεων σηματοδοτεί η αφετηρία της συνταγματικής αναθεώρησης με επίκεντρο την κατάργηση της απλής αναλογικής, θέμα που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος, της ενισχυμένης, πια, αναλογικής.

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτούνται συνεργασίες και υπολογισμοί από πλευράς συμπολίτευσης, η οποία προσβλέπει στην έμπρακτη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Επόμενο βήμα η αλλαγή του Άρθρου 54, για την οποία σήμερα χρειάζονται 200 ψήφοι, αν όμως, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταλήξουν σε συμφωνία, το όριο μπορεί να πέσει και στους 180 βουλευτές.

Αυτός ο… “μαγικός” αριθμός προκύπτει αν προστεθούν οι έδρες των δύο κομμάτων:

Οι 158 της Νέας Δημοκρατίας συν 22 του Κινήματος Αλλαγής.

Παρακολουθείστε αναλυτικά τα εκλογικά σενάρια με τα πολιτικά παζάρια στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ:

Αναθεώρηση με… βήμα ταχύ

Οι εξελίξεις γύρω από την Αναθεώρηση του Συντάγματος “τρέχουν” μετά την επιστολή του Προέδρου της Βουλής στα κόμματα, προκειμένου να ορίσουν τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τασούλα η προκαταρκτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε την επόμενη να γίνει η συγκρότηση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα ασχοληθεί συνολικά με 49 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή. Για περίπου 15 εξ αυτών τα οποία έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151, ενώ για τα υπόλοιπα θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω των 180.

Στόχος είναι η αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια, όπου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση πιθανότατα μίας εβδομάδας, με 10 συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα

Η Ολομέλεια θα ψηφίσει σε μία μοναδική ψηφοφορία το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων βάσει της εισήγησης της Επιτροπής.

Στα άρθρα που πρόκειται να αναθεωρηθούν συγκαταλέγονται:

Το πολυσυζητημένο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με σκοπό την αποσύνδεσή του από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και εκείνα για τη βουλευτική ασυλία και την ποινική δίωξη υπουργών στο πνεύμα της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας.

Εκ μέρους της ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος πρόκειται να προταθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ γενικός εισηγητής θα οριστεί ο Κώστας Τζαβάρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θύελλα αντιδράσεων κατά της Hellenic Train για την απόλυση του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια
«Ο Κώστας Γενιδούνιας απολύεται παραμονή Πρωτομαγιάς, την ώρα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για τα ''εγκληματικά λάθη'' του Κώστα Καραμανλή» επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος
Τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train 5
«Πόλεμος» Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου με αφορμή τον Πολάκη για παντελόνια, φούστες και στρινγκ στη Βουλή
«Είπατε κυρία Κωνσταντοπούλου ότι αναφέρθηκα σε φουστίτσα, στρινγκ. Να βρείτε από τα πρακτικά πού το ανέφερα. Αλλιώς να ζητήσετε συγγνώμη», απάντησε ο Υπουργός Υγείας στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 3
Ο Παύλος Πολάκης μετά την καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση: «Δεν μασάω παλικάρια της φακής – Θα τα πούμε στο Εφετείο»
Ο Παύλος Πολάκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή μετά από μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή
Ο Παύλος Πολάκης 13