Ελλάδα

Κομισιόν σε Ελλάδα: Συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Παράλληλα η Κομισιόν καλεί την χώρα μας να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της και δεν εξασφάλισε την παροχή στοιχείων σχετικά με τα σημεία όπου εμφανίζονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες είναι πιθανόν να εκτίθεται ο πληθυσμός». Αυτό οφείλεται, τονίζει η Επιτροπή, «στην εσφαλμένη τοποθεσία και ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας σε ορισμένους οικισμούς».

Ακόμη σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα «έλαβε επίσης ανεπαρκή μέτρα για την όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση της ρύπανσης από NO2 στην Αθήνα, η οποία υπερβαíνει το ανώτατο όριο από το 2010».

Η προειδοποιητική επιστολή εστάλθη τον Ιανουάριο του 2019 και με δεδομένο πως η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη επιστολή

Έτσι πλέον έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προειδοποιητική επιστολή σε Ρουμανία, Ελλάδα και Μάλτα

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή προς τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα προκειμένου να εγκρίνουν τα πρώτα εθνικά τους προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να τα κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν στην Επιτροπή το πρώτο εθνικό τους πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως την 1η Απριλίου 2019.

Προς το παρόν, και παρά τις προηγούμενες υπενθυμίσεις, σημειώνεται στο κείμενο της Επιτροπής η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ρουμανία δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, δίνοντας στις εν λόγω χώρες προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα προγράμματά τους. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στις ρουμανικές, τις ελληνικές και τις μαλτεζικές αρχές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διαρροή λάσπης στις δεξιές λωρίδες της Αττικής Οδού στο ρεύμα προς Ελευσίνα – Μεγάλες καθυστερήσεις μετά την έξοδο Ηρακλείου
Προσοχή σε όσους θα ξεκινήσουν να κινούνται επί της Αττικής Οδού μετά τις 11:40 το πρωί (13.05.2025), συνιστά η εταιρεία καθώς στις δεξιές λωρίδες...
Αττική Οδός
Στη φυλακή ο «εγκέφαλος» της ακροδεξιάς οργάνωσης της Θεσσαλονίκης – Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο «στρατολογητής»
Ο κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος υποστήριξε πως δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της οργάνωσης και απλά συμμετείχε σε μία ακτιβιστική συνομιλία στο Telegram
Μέλη οργάνωσης
Ανανεώθηκε πριν 4 λεπτά
«Κάποιοι οφείλουν να εξηγήσουν γιατί παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά για το πόρισμα του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη
«Προφανώς ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στην ουσία και να υποστηρίξουμε τις κατηγορίες μακριά από θεωρίες συνομωσίας!» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Λεωνίδας Κουμπούρας
Τα τρένα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη
Βασίλης Καρράς: Φιλανθρωπική συναυλία αφιερωμένη στον τραγουδιστή θα ξεσηκώσει το Καλλιμάρμαρο στις 13 Ιουνίου
Στη συναυλία θα τραγουδήσουν Κωνσταντίνος Αργυρός, Καίτη Γαρμπή, Στέλιος Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ, Αντώνης Ρέμος, Στέλιος Ρόκκος κ.α.
Βασίλης Καρράς 1