Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, «λαμβάνει σάρκα και οστά το πάγιο αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση “Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)”, οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.

«Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα συνεχούς και πολύμηνης διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου και τους εμπλεκόμενους στο συνεταιριστικό κίνημα και διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τέλμα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας: «Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες Συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγει δε το δρόμο στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης για ενίσχυση του “συνεταιρίζεσθαι”».

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από το προηγούμενο διάστημα, το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών που θα μπορεί να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών θα ανέρθει σε ποσοστό μέχρι 35%. Όπως είχε αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κατά το παρελθόν, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.

Ακόμη προβλέπεται επίσης, πως τα πλεονάσματα που θα δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός να μη φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, ενώ επί τυχόν μεταγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχει φορολογική απαλλαγή.

Τέλος σημειώνεται, πως η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό ΑΣ, απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος.

Δείτε το σχετικό νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/02/agrotikoi_sinetairismoi_nomosxedio.pdf”]

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΕΡΤ και ενημερώθηκε για τη νέα υπηρεσία αυτόματου υποτιτλισμού των δελτίων ειδήσεων
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε απολύτως ανοιχτός στην αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ, καλύπτοντας μέρος της διαφοράς στις αμοιβές με τους ιδιωτικούς σταθμούς
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ
«Η δικαστής Ιρένα Γκιόκα που με καταδίκασε είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για πλαστογραφία» καταγγέλλει ο Φρέντι Μπελέρης
«Γι' αυτό ζητώ την αναθεώρηση των αποφάσεων που με φυλάκισαν για 16 μήνες και μου στέρησαν τη Δημαρχία της Χειμάρρας», εξηγεί ο Βορειοηπειρώτης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Φρέντι Μπελέρης
Πώς λειτουργεί το Kids Wallet, πώς το κατεβάζουμε - «Οι γονείς να το χρησιμοποιούν με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε εργαλείο κατασκοπείας»
Το Kids Wallet, που είναι διαθέσιμο σε Apple Stores και Google Play, είναι το σημαντικότερο μέτρο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων
Η εφαρμογή Kids Wallet
5