Ελλάδα

Στην Ελβετία μεταφέρθηκαν 23 ανήλικοι πρόσφυγες

Για την Ελβετία αναχώρησαν σήμερα 23 ανήλικοι πρόσφυγες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η ομάδα των 23 ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελείται από 18 αγόρια και πέντε κορίτσια, ηλικίας δέκα έως 17 ετών.

Η πλειοψηφία των παιδιών είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Μετά την άφιξή τους στην Ελβετία, οι ανήλικοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Με το πέρας των δύο εβδομάδων, θα μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό κέντρο αιτούντων άσυλο που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή όπου ζουν οι οικογένειές τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου οπότε και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια καντόνια.

Τα παιδιά συνόδευσαν στην αναχώρησή τους η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Olaf Kjelsen.

Η επανένωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, Μάριο Γκάτικερ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διμερή αυτή ελληνοελβετική συμφωνία προβλέπεται και η παροχή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για προγράμματα βοήθειας προς τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου, ύψους 1.1 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι “σταθερά και επίμονα υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα μετακίνησης ασυνόδευτων παιδιών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ευρώπης. Όπως σήμερα την Ελβετία, ευχαριστούμε και όλες τις άλλες χώρες που ανταποκρίνονται με έμπρακτη αλληλεγγύη στην προσπάθειά μας”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αξιοποιούμε τόσο το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης, όσο, επιπλέον, τις δυνατότητες που μας δίνει το πλαίσιο του Δουβλίνου. Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, σε συνεργασία με τα κράτη με τα οποία έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην μετακίνηση από την Ελλάδα επιπλέον 508 αιτούντων άσυλο».

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των διαδικασιών μεταφοράς και επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους στην Ελβετία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και ειδικότερα η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συνεργάστηκαν με τη γενική γραμματεία Μετανάστευσης της Ελβετίας και την πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
5
«Ετοιμάσαμε την τελευταία της βαλίτσα, δεν γύρισε ποτέ» λέει ο σύντροφος της 42χρονης αεροσυνοδού του μοιραίου Falcon
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξετάζουν κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να δουν αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση από τρίτους πριν από τη μοιραία πτήση
Μαρία Παππά