Πολιτική

Βρούτσης: Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων κατά 20% – 30%

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αύξηση της προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, από 50% που ήταν μέχρι σήμερα, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ . 

“Η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις αλλάζει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγουμε στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Αυξάνεται στο 80% για τις συντάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του ΙΚΑ βάζοντας χαμηλότερο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτερο το διπλάσιο, και στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και του ΟΓΑ . Αυτό το κάνουμε και με αναδρομική καταβολή κατεξοχήν για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι αυξήσεις των προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από τέλος Αυγούστου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, ανέφερε ότι και σε αυτές θα αυξηθεί η προκαταβολή κατά 20% φτάνοντας το 70%, μέσα στο καλοκαίρι. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή του εφάπαξ. “Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στο εφάπαξ που μέχρι σήμερα απαγορευόταν να δίνεται προκαταβολή. Τώρα με υπουργική απόφαση που θα δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μια εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους για να μην υπάρχει και περίπτωση που υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά  τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει όσο πιο γρήγορα γίνεται”, τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χρορήγηση προσωρινής σύνταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία, πράγμα που μέχρι τώρα απαγορευόταν. 

Σχετικά με τα αναδρομικά, σημείωσε ότι στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών, ενώ από το τέλος του μήνα και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συτήματος, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες κι επικουρικές συντάξεις. 

Τουρισμός 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας και στα επιδοτούμενα τουριστικά προγράμματα υπογραμμίζοντας ότι η φετινή χρονιά πρέπει να στηριχτεί και στον εσωτερικό τουρισμό. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού έχει σπάσει φέτος κάθε ρεκόρ, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 400.000 αιτήσεις. Κάλεσε δε τους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και να υποδεχτούν τους Έλληνες σημειώνοντας ότι οι πληρωμές τους θα γίνονται σε έναν μήνα.  

“Τα χρήματα είναι έτοιμα να αποδοθούν στους παρόχους, στους ξενοδόχους και τα καταλύματα. Η έκκληση που κάνω σήμερα είναι να ανοίξουν οι ξενοδόχοι τα ξενοδοχεία και να μπουν στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός. Πρέπει να στηριχτούμε σε αυτή την τονωτική ένεση των Ελλήνων τουριστών φέτος, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που έχουν μπει στο πρόγραμμα και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζητούν να κάνουν τουρισμό διαμέσου του προγράμματος μας. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή την τονωτική ένεση, είναι ζεστό χρήμα και μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ αλλάξαμε και τον κανονισμό και η πληρωμή των ξενοδόχων του κοινωνικού τουρισμού πλέον θα γίνεται σε έναν μήνα”, υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι επιχειρούν να μας σύρουν στο χάος του 2015» και «άλλοι μένουν παγιδευμένοι στα συνθήματα του '81»
Μητσοτάκης, Συνέδριο ΝΔ
79
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για Κυριάκο Μητσοτάκη 16ο στο Συνέδριο της ΝΔ: Έθεσε ξανά την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στήριξης στην «γαλάζια» παράταξη, με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στον ρόλο του πρωθυπουργού στην Ευρώπη
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Συνέδριο ΝΔ
Ρομπέρτα Μετσόλα στο 16ο Συνέδριο ΝΔ: Εντυπωσιακός ο μετασχηματισμός της Ελλάδας την τελευταία επταετία
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για «διαύγεια», «αποφασιστικότητα» και έναν «εντυπωσιακό μετασχηματισμό» της χώρας τα τελευταία επτά χρόνια
Ρομπέρτα Μέτσολα, Συνέδριο ΝΔ