Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν – Τι συζήτησαν

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η η πρώτη πολυμερής συνάντηση ηγετών στην οποία μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόταση Μισέλ

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σκληρές και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέα πρόταση, ελπίζοντας πως θα επιτευχθεί η… σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και o μηχανισμός «super emergency brake»  με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα χθεσινά “αδιέξοδα” φαίνεται πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Αυτό φαίνεται κι από όσα “διαρρέουν” μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες με “γλώσσα”…πολιτική δείχνουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα.

“Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση”, λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: “Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο, “φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες“.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 8