Ελλάδα

Κρουαζιέρα: Μέσα στην εβδομάδα οι οδηγίες για επιβάτες και πληρώματα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το τι θα ισχύσει σχετικά με τις κρουαζιέρες. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, λόγω κορονοϊού.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να πάρουν μέσα στην εβδομάδα έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν “μεταφράζεται” και στο καθολικό άνοιγμα της κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Όπως τονίζει με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιβατών για την κρουαζιέρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εγκριθούν δεν σημαίνει ότι αυτό θα σημάνει και επανεκκίνηση της κρουαζιέρας από 1ης Αυγούστου καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τα πληρώματα αλλά και για τις εταιρείες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένοι πλόοι κρουαζιεροπλοίων για την Ελλάδα ο κ. Κόντες ανέφερε ότι ορισμένες μικρές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν μικρές κρουαζιέρες τριήμερες η τετραήμερες χωρίς ωστόσο να πιάνουν λιμάνια της Ελλάδας αλλά να πραγματοποιούν μόνο θαλάσσια περιήγηση εν πλω και επιστροφή στο λιμάνι από όπου ξεκίνησαν, λόγω των αυξημένων μέτρων για προστασία των επιβατών. Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ο κ. Κόντες τόνισε ότι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμμία εταιρεία που να έχει ανακοινώσει την έναρξη δρομολογίων για τη χώρα μας.

Κρουαζιέρα: Στην εποχή του Covid – 19

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν και από το υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

– Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.

– Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.

– Επίσης, στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.

– Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Πολύζου: «Όταν ο πατέρας σου σε κακοποιεί δεν ξέρεις που βαδίζεις, προσευχόμουν στον Θεό να με πάρει κοντά του»
«Δεν το είχα πει στη μητέρα μου. Πιστεύω πως το ήξερε. Εννοείται ότι ήταν συνένοχος. Εμένα αν ακουμπήσουν μια τρίχα από την κόρη μου θα "καθάριζα" οποιονδήποτε», εξομολογήθηκε ακόμα
Μαρία Πολύζου
«Κλείδωσε» η απόκτηση των ισραηλινών συστημάτων PULS για τον ελληνικό στρατό – Την Πέμπτη στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς για την επόμενη δεκαετία, που αλλάζει τον ρόλο του Πυροβολικού
Puls 11
Σπίτι «κολαστήριο» στο Ηράκλειο για τα 8 ανήλικα παιδιά: Τους έδιναν ηρεμιστικά, τα χτυπούσαν, έφεραν και εγκαύματα
Η μητέρα και ο πατριός συνελήφθησαν άμεσα από τις αρχές και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση
istock