Κόσμος

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων το 2019

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν φέτος υπερδιπλασιάστηκε, καθώς καταγράφηκαν 21 φόνοι για «αντίποινα» έναντι 10 το 2019.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) το Μεξικό παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ανθρώπους του Τύπου: φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν για «αντίποινα», ανέφερε η CPJ στην ανακοίνωσή της.

Μολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψίες βαρύνουν εγκληματικές συμμορίες, η Επιτροπή υπενθυμίζει την εκτέλεση για «εκφοβισμό» του Ιρανού, αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρουχολάχ Ζαμ στις 12 Δεκεμβρίου, ο απαγχονισμός του οποίου προκάλεσε σάλο παγκοσμίως. Ο Ζαμ κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε ενεργά στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον χειμώνα του 2017-18 στο Ιράν.

Λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε μάχες ή σε ανταλλαγή πυρών φέτος ήταν ο χαμηλότερος από το 2000. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί τρεις θάνατοι, όλοι τους στη Συρία, από αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, οι δύο εξ αυτών στο Ιράκ, σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε «επικίνδυνες» αποστολές.

Συνολικά φέτος έχασαν τη ζωή τους 30 εκπρόσωποι του Τύπου σε όλον τον κόσμο. Από αυτούς οι 21 θεωρείται ότι έπεσαν θύματα «αντιποίνων» λόγω της δουλειάς τους.

«Το γεγονός ότι οι δολοφονίες αυξάνονται και ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος είναι η σαφής ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου δέχεται πρωτόγνωρη επίθεση, εν μέσω της πανδημίας, σε μια περίοδο που η πληροφόρηση είναι ουσιαστικής σημασίας» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της CPK Τζόελ Σάιμον. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αναστρέψουμε αυτήν την φρικτή τάση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ διορίστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων
Το επόμενο και οριστικό στάδιο για την επικύρωση του διορισμού είναι η ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Γερουσίας. σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες
Η Κimberly Guilfoyle και πίσω της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους να μην περάσουν τα σύνορα με τη Συρία – «Μπορεί να δολοφονηθείτε»
«Θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, μπορεί να απαχθείτε και να βλάψετε τις προσπάθειες του IDF, σας παρακαλώ - επιστρέψτε στα σπίτια σας» αναφέρει ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
4