Κόσμος

ΗΠΑ: Το Etsy απέσυρε το μπλουζάκι που έγραφε “Στρατόπεδο Άουσβιτς” και φορούσε ένας εισβολέας στο Καπιτώλιο

Η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου Etsy Inc, που ειδικεύεται σε χειροποίητα αντικείμενα, απέσυρε από τον ιστότοπό της ένα μπλουζάκι με το σλόγκαν «Στρατόπεδο Άουσβιτς», το οποίο φορούσε ένας άνδρας κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα.

Το Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαμαρτυρήθηκε στην εταιρεία, τονίζοντας ότι το σλόγκαν αυτό δεν σέβεται τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου. Το Άουσβιτς κατασκευάστηκε από τους Ναζί στην κατεχόμενη νότια Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα είναι μουσείο.

Ο άνδρας που φορούσε το μπλουζάκι ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, λεηλάτησαν γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών και έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το μπλουζάκι αυτό έφερε επίσης ένα κρανίο, οστά σε σχήμα σταυρού και το μήνυμα «Η δουλειά φέρνει ελευθερία», μια κατά προσέγγιση μετάφραση της διαβόητης φράσης «Arbeit macht frei» (σ.σ. «Η δουλειά απελευθερώνει») που υποδεχόταν τους Εβραίους και άλλους κρατούμενους στην πύλη του Άουσβιτς.

«Etsy, παρακαλούμε αποσύρετέ το. Είναι οδυνηρό για τους επιζώντες και ασεβές για τη μνήμη όλων των θυμάτων του Άουσβιτς», αναφέρεται στον λογαριασμό του Μουσείου στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος του Μουσείου είπε ότι ενδύματα με παρόμοια σλόγκαν έχουν εμφανιστεί και σε άλλα διαδικτυακά καταστήματα.

Ένας εκπρόσωπος του Etsy, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο και τόνισε ότι η εταιρεία απέσυρε αμέσως το μπλουζάκι. Απαγόρευσε επίσης στην εταιρεία που το διέθετε να χρησιμοποιεί τον ιστότοπό του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1