Κόσμος

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για «αίσθηση εφησυχασμού» στις αγορές

Για την «αίσθηση εφησυχασμού» που κυριαρχεί στις αγορές προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σημερινή έκθεσή του.

Το ΔΝΤ τονιζει στην έκθεση πως οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχισθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική και αυξάνουν τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, διακινδυνεύοντας μία ξαφνική διόρθωσή τους.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνέβαλε στην εκτίναξη των αποτιμήσεων παρά τις αυξήσεις των κρουσμάτων και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς εξαρτώνται, σημειώνει η έκθεση, σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της κρατικής στήριξης. Οι αξιωματούχοι, προσθέτει, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία διόρθωση της αγοράς, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί έως τώρα, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους.

Παρά ταύτα, προσθέτει το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη έως ότου η ανάκαμψη της οικονομίας γίνει βιώσιμη, καθώς οι μικρότερες παραδόσεις εμβολίων μπορεί να υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη.

«Ασφαλώς και διαπιστώνουμε πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς και σε κάποιες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού – στις πιστώσεις, και κάποια πιο ριψοκίνδυνα τμήματα πιστώσεων, σε πολλές αγορές ομολόγων και φυσικά στις αγορές μετοχών – είναι ένα περιβάλλον που έχει υπερεκταθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες αποτελούν συνειδητή πρόθεση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τομπίας Αντριαν, επικεφαλής της Διεύθυνσης για τα Νομισματικά και τις Αγορές Κεφαλαίων του Ταμείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1
Ο ρόλος της Μελάνια στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της στις σκέψεις του προέδρου
Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του συζύγου της, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Guardian
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ 1
Πέθανε ο Τζιμ Λόβελ σε ηλικία 97 ετών, ο αστροναύτης πίσω από το «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»
Ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, που οδήγησε το Apollo 13 σε μια θαυματουργή επιστροφή στη Γη το 1970, πέθανε σε ηλικία 97 ετών – Η BBC του αφιέρωσε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό
Ο Τζιμ Λόβελ το 2006