Κόσμος

Χάος στη Μιανμάρ: Πληροφορίες για νεκρή διαδηλώτρια στη σκληρότερη επιχείρηση καταστολής

Η αστυνομία στην Μιανμάρ πραγματοποίησε σήμερα την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής των τελευταίων τριών εβδομάδων διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος σε πόλεις όλης της χώρας με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για μια γυναίκα που έπεσε νεκρή από σφαίρες και για δεκάδες συλληφθέντες.

Η Μιανμάρ συγκλονίζεται από ένα κύμα φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου.

Τα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μετά την έκκληση του απεσταλμένου της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατευθεί “κάθε απαραίτητο μέσο” για να λήξει το πραξικόπημα.

myanmar diadilodises

Ανησυχία επικρατεί σχετικά με την τύχη της Σου Τσι καθώς η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Myanmar Now, επικαλούμενη αξιωματούχους της Εθνικής Δημοκρατικής Λίγκας, του κόμματός της, έγραψε χθες ότι η ηγέτης του μεταφέρθηκε αυτή την εβδομάδα από τον κατ’οίκον περιορισμό όπου βρισκόταν σε άγνωστη τοποθεσία.

Το πραξικόπημα έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και καταδικάστηκε από δυτικές χώρες, κάποιες εκ των οποίων επέβαλαν περιορισμένες κυρώσεις.

Από νωρίς σήμερα το πρωί είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις με στόχο να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Στην μεγαλύτερη πόλη, την Γιανγκόν, η αστυνομία έλαβε θέσεις σε σημεία όπου συνήθως πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και συνέλαβε πολίτες την ώρα που συγκεντρώνονταν, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

myanmar diadilodises

Σημειώθηκαν συμπλοκές καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες συγκεντρώνονταν παρά την αστυνομική επιχείρηση.

Τρία τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μια γυναίκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην κεντρική πόλη Μονουίγια. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν είναι σαφείς και η αστυνομία δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Νωρίτερα ένας διαδηλωτής στην πόλη είπε ότι η αστυνομία έκανε χρήση αντλίας νερού εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους.

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιό Μόε Ταν είπε ότι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης της Σου Τσι και έκανε έκκληση να χρησιμοποιηθεί “κάθε απαραίτητο μέσο για την ανάληψη δράσης κατά του στρατού της Μιανμάρ και την εξασφάλιση ασφάλειας για τους πολίτες”.

“Χρειαζόμαστε ισχυρότερες ενέργειες από την διεθνή κοινότητα για να λήξει άμεσα το στρατιωτικό πραξικόπημα …και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη”, είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη μητρική του γλώσσα, ο διπλωμάτης καριέρας ύψωσε το χέρι του με ενωμένα τα τρία δάκτυλα όπως κάνουν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές και είπε: “Ο σκοπός μας θα επικρατήσει”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο εφιάλτης των drones πάνω από το Βέλγιο: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Υποψίες για ρωσική ανάμειξη
Μυστηριώδη drones παραλύουν τον εναέριο χώρο του Βελγίου - «Η κατάσταση απαιτεί συντονισμένο, εθνικό χειρισμό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας Μπερνάρ Κεντέν
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Σύζυγος δολοφονημένου δημάρχου στο Μεξικό πήρε τη θέση του - «Η κληρονομιά του θα συνεχιστεί»
Τον δολοφονημένο δήμαρχος ορισμένοι τον αποκαλούσαν «μεξικανό Μπουκέλε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, γνωστό για τον «πόλεμο» που κήρυξε εναντίον των συμμοριών
H Γκρέσια Κιρός
Ο κινητήρας του αεροσκάφους που συνετρίβη στο Κεντάκι πήρε φωτιά και αποκολλήθηκε - Συγκλονιστικά βίντεο, 12 νεκροί
Η UPS έχει σταματήσει τις πτήσεις από τη Λούιβιλ - Το αεροσκάφος συνετρίβη σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με την αστυνομία, πέφτοντας πάνω σε εγκατάσταση «ανακύκλωσης πετρελαίου»
Το φλεγόμενο αεροσκάφος στο Κεντάκι
6