Κόσμος

Σεισμός στην Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό μετά τις ισχυρότατες δονήσεις

Προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το PTWC, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,8-8,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στα Κερμάντεκ, μια συστάδα ακατοίκητων νησιών που ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία.

Το PTWC ανέφερε ότι τσουνάμι ύψους τριών μέτρων (!) πορεί να πλήξουν το Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία. Μικρότερα κύματα ενδέχεται να φτάσουν σε χώρες που απέχουν τεράστιες αποστάσεις από το επίκεντρο της δόνησης, όπως στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό και τα παράλια της νότιας Αμερικής.

Click4more: Σεισμός «μαμούθ» 7,9 Ρίχτερ στην Νέα Ζηλανδία δυο ώρες μετά τα 7,2 Ρίχτερ!

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στο Βόρειο Νησί. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου απείχε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές.

«Όσοι βρίσκονται κοντά στην παραλία στις ακόλουθες ζώνες πρέπει αμέσως να ανέβουν στα κοντινότερα υψώματα ή να απομακρυνθούν όσο μακρύτερα γίνεται προς την ενδοχώρα» ανέφερε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων. «Μην μείνετε στα σπίτια σας!» προειδοποίησε.

Οι σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων ήχησαν και εργαζόμενοι και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οφ Πλέντι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ επιστρατεύει χιλιάδες εφέδρους καθώς σχεδιάζει κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας
Η πληροφορία για τη στρατολογία εφέδρων έρχεται στο φως ώρες αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με όμηρο, με επιδέσμους στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι
Λίβανος 1