Ελλάδα

Μόσιαλος: Ευάλωτοι στο 4ο κύμα κορονοϊού οι μη εμβολιασμένοι – Ποιοι θα κάνουν 3η δόση το φθινόπωρο

Αν και εφόσον υπάρξει 4ο κύμα κορονοϊού, αυτό δεν θα έρθει σύντομα. Αυτό εκτίμησε ο Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που… έρθει, θα επηρεάσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου σημείωσε ότι ένας μεγαλύτερος λόγος για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά είναι το να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και την Βρετανία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, δείχνουν ότι παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά. «Έχουν κτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.

Το ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους οφείλεται στον εμβολιασμό, είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας, όμως ότι ο εμβολιασμός δεν έχει φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο.

Click4more Τους ξέφυγε από τον Νοέμβριο ο κορονοϊός; Νέα στοιχεία από τη Γουχάν

Συμφώνα με τον Έλληνα καθηγητή, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν «αναμνηστική» δόση το φθινόπωρο και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. 

Επίσης όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του εμβολίου θα διαρκεί ένα χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κορονοϊού ακόμη για πολλά χρόνια.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατί «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί να  εμβολιαστεί».

Όσον τις μεταλλάξεις, ο Ηλίας Μόσιαλος έκρινε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZenecaείναι πολύ αποτελεσματικά, ενώ πρόσθεσε ότι επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη είναι και ένας επιπλέον λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί για τι δεν έχουμε φτάσει ακόμη  στο 70% που είναι ένα καλό, ποσοστό για την ανοσία. 

  

Είπε, τέλος, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων για να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αυξημένη η κίνηση στο Σχηματάρι, ανοίγει η περιμετρική της Πάτρας - «Χριστουγεννιάτικο θαύμα» για τους ταξιδιώτες
Η κυκλοφορία από την Αθήνα έως τη Θήβα διεξάγεται πλέον με αυξημένη αλλά σαφώς καλύτερη ροή σε σχέση με νωρίς το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων
Η ουρά στο Σχηματάρι
17
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
101
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες