Κόσμος

Ισραήλ: Αρνείται τις κατηγορίες ο Νετανιάχου – «Δεν υποκινώ τη βία»

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται για εκφοβισμό των υποστηρικτών του πολυκομματικού συνασπισμού ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει την εξουσία, αρνήθηκε σήμερα ότι «υποκίνησε την βία», εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος που ανησύχησε μέχρι και τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ναντάβ Άργκαμαν, ο επικεφαλής της Σιν Μπέιτ (η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ) έσπασε τη σιωπή του, προειδοποιώντας ότι αυξάνεται «η ρητορική που υποκινεί τη βία, ιδίως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης». Κάλεσε επίσης τους πολιτικούς όλων των κομμάτων «να ζητήσουν με σαφήνεια να σταματήσουν αυτές οι δημόσιες συζητήσεις» οι οποίες «μπορεί να ερμηνευθούν από ορισμένα άτομα ή ορισμένες ομάδες ως άδεια για διάπραξη βιαιοτήτων» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε «θανάσιμους τραυματισμούς».

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι το σχόλιο αυτό αποτελεί προειδοποίηση που απευθύνεται προς τον Νετανιάχου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργούς ασκεί πιέσεις σε βουλευτές, προσπαθώντας να τους πείσει να μην στηρίξουν την πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον κεντρώο αντίπαλό του, τον Γιάιρ Λάπιντ.

«Υπάρχει μια πολύ εύθραυστη γραμμή μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της υποκίνησης στη βία (…) και δεν μπορούμε να λέμε, όταν η κριτική προέρχεται από τα δεξιά, ότι είναι υποκίνηση βίας και, όταν έρχεται από τα αριστερά, ότι είναι μια δικαιολογημένη χρήση της ελευθερίας της έκφρασης», σχολίασε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος Λικούντ σήμερα.

«Καταδικάζω κάθε υποκίνηση σε βία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» αυτές τις προτροπές.

Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι είναι ο στόχος μιας «πολύ σοβαρής» εκστρατείας εναντίον του και χαρακτήρισε «επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση» τον ετερόκλητο συνασπισμό που σχημάτισε ο Λάπιντ με δύο κόμματα της αριστεράς, δύο του κέντρου, τρία της δεξιάς (μεταξύ των οποίων και το Γιάμινα, της ριζοσπαστικής, εθνικιστικής δεξιάς) και το αραβικό Ράαμ.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν την πρώτη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια, ενδέχεται να γίνει την Τετάρτη ή την Δευτέρα, 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μμε.

Τις τελευταίες ημέρες, υποστηρικτές του απερχόμενου πρωθυπουργού οργάνωσαν συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια πολλών μελών του κόμματος Γιάμινα, του Νάφταλι Μπένετ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, με βάση τη συμφωνία του με τον Λάπιντ.

Η Επιτροπή για θέματα ασφάλειας του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει κατεπειγόντως αύριο Δευτέρα στις 9 το πρωί, με αφορμή την προειδοποίηση της Σιν Μπετ, αλλά και ενόψει της «πορείας των σημαιών» που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με προτροπή προσωπικοτήτων της ισραηλινής ακροδεξιάς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στις ΗΠΑ: Αγόρι 8 ετών βρέθηκε νεκρό μέσα σε φορητό ψυγείο – Η μητέρα και η γιαγιά του κατηγορούνται για φόνο
Η αστυνομία του Λος Άντζελες ανακάλυψε το πτώμα του μικρού Αϊζάια, 8 ετών, κλεισμένο σε φορητό ψυγείο γεμάτο πάγο μέσα σε διαμέρισμα – Η μητέρα, ο πατέρας και η γιαγιά του κατηγορούνται για φόνο και βασανιστήρια
Η εικόνα του μικρού αγοριού που βρέθηκε νεκρό στην Καλιφόρνια
Σουδάν: Ανατριχιαστικό βίντεο με ένοπλο να εκτελεί άοπλο, να κάνει το σήμα της νίκης και να γελάει στην κάμερα
Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις αμάχων - Παγιδευμένος κόσμος χωρίς τροφή και νερό - Μαρτυρίες επιζώντων περιγράφουν εκτελέσεις, λεηλασίες, βιασμούς και βασανισμούς
Σουδάν: Ανατριχιαστικό βίντεο με ένοπλο να εκτελεί άοπλο, να κάνει το σήμα της νίκης και να γελάει στην κάμερα
Ισραήλ: Συνελήφθη ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας για διαρροή βίντεο με Παλαιστίνιους κρατούμενους
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, συνελήφθη για τον φερόμενο ρόλο της στη διαρροή βίντεο που απεικονίζει κακοποιήσεις Παλαιστινίων κρατουμένων
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική υπεύθυνη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Καλμάγκι προκαλεί φονικές πλημμύρες και καταστροφές – Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι, που έπληξε την Τρίτη το κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και μαζικές εκκενώσεις
Διασώστες στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα
Ο σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι έτοιμος να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Οργή Τραμπ στα social media
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανεβάζει τους τόνους πριν τις εκλογές στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας τον 34χρονο υποψήφιο «κομμουνιστή» και προειδοποιώντας ότι θα κόψει τα ομοσπονδιακά κονδύλια προς την πόλη αν κερδίσει τη δημαρχία
Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι