Πολιτική

Γεννηματά για εργασιακό: «Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός»

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».

-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.

Click4more: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είσαι Ανδρέας Παπανδρέου – Να αποδοκιμάσεις τις σαχλαμάρες Πολάκη για τα εμβόλια

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισήμανε εκ προοιμίου τη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής.

«Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στο εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Δείτε όσα είπε η Φώφη Γεννηματά στην Βουλή

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
6
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
18
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 148
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης
Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία - Τι δείχνει δημοσκόπηση της Interview
Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές, έναντι του 22% που επιλέγει τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σενάριο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή
Δημοσκόπηση Interview: Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία 52