Κόσμος

Σκάνδαλο Pegasus: Έρευνα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από το Παρίσι

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις κατηγορίες από το ερευνητικό site Mediapart και δύο από τους δημοσιογράφους του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο, που έχει έδρα στο Παρίσι, Forbidden Stories, αναφέρει ότι το λογισμικό αυτό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 έξυπνων smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Mediapart ανέφερε σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter χθες, Δευτέρα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσουν τα κινητά τηλέφωνα δύο από τους ρεπόρτερ του.

“Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο”, σημείωνε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter.

Το Μαρόκο δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τις “αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες” όπως τις χαρακτήρισε.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού δεν αναφέρεται το Μαρόκο, αλλά απλώς ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα αφότου ελήφθη η καταγγελία από τον Mediapart και τους δημοσιογράφους του.

Η εισαγγελία του Παρισιού θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι αυτή δείχνει “εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση” του λογισμικού της NSO, που προσβάλλει έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ώστε να επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση κρυφά μικροφώνων.

Η NSO ανακοίνωσε ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις πληροφορίες του Forbidden Stories και των εταίρων του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2