Κόσμος

Τα Pandora Papers απειλούν να ρίξουν τον πρόεδρο της Χιλής

Τη διαδικασία παύσης και παραπομπής στη δικαιοσύνη του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, είναι έτοιμοι να κινήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της χώρας, όπως ανακοίνωσαν χθες Τρίτη (05.10.2021), μετά τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers για την πώληση μεταλλευτικής εταιρείας από επιχείρηση που ανήκει στα παιδιά του.

«Όλη η αντιπολίτευση είναι σύμφωνη για να κινηθεί» η διαδικασία αυτή δυνάμει του Συντάγματος της Χιλής εναντίον του προέδρου Πινιέρα, είπε στον Τύπο ο Χάιμε Ναράνχο, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.

Εάν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, τότε ο αρχηγός του κράτους θα παυθεί, έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Είναι μια κατηγορία θεμελιωμένη σε ένα ψέμα, βασισμένη αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμους πολιτικούς και εκλογικούς λόγους, που κομματιάζει την ιδέα της δημοκρατίας», ήταν η αντίδραση του Χάιμε Βελόλιο, υπουργού και εκπροσώπου της προεδρίας της Χιλής.

Η κάτω Βουλή θα ψηφίσει για να γίνει δεκτό ή να απορριφθεί το διάβημα αυτό της αντιπολίτευσης. Απαιτείται η απλή πλειοψηφία των μελών της (συνολικά 155) για να εγκριθεί.

Κατόπιν, θα κατατεθεί στη Γερουσία, όπου εκεί απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 43 γερουσιαστών.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολεμικής στη Χιλή μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη διεθνή έρευνα που ονομάστηκε Pandora Papers συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι –μέλη της Κοινοπραξίας–, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή.

Η πτυχή της για τη Χιλή αποκάλυψε την πώληση, το 2010, της μεταλλευτικής εταιρίας Dominga μέσω επιχείρησης που ανήκει στα παιδιά του αρχηγού του κράτους, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος της συναλλαγής διεκπεραιώθηκε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, κατά την έρευνα.

Ο πρόεδρος της Χιλής απορρίπτει τις κατηγορίες και διαψεύδει πως υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα γεγονότα.

Η αντιπολίτευση θα καταθέσει το αίτημα την επόμενη εβδομάδα και αναμένει να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από την 21η Νοεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή.

Ο κ. Πινιέρα, που κυβέρνησε τη χώρα από το 2010 ως το 2014 και επανήλθε στην εξουσία το 2018, δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026