Κόσμος

Αυστρία: Σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμος διπλωμάτης για διαρροή της φόρμουλας που δηλητηρίασε Ναβάλνι και Σκριπάλ

Σε διαθεσιμότητα από την αυστριακή διπλωματική υπηρεσία τέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβης της Αυστρίας στην Ινδονησία Γιοχάνες Πέτερλικ.

Θεωρείται ύποπτος για ανάμιξη στην υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων τη φόρμουλα του «Νόβιτσοκ», του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκαν ο πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 και ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Πέτερλικ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, με την υποψία της κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου.

Απόρρητο έγγραφο το οποίο περιείχε τη συνταγή του Novichok θεωρείται πιθανό να έχει περιέλθει στην κατοχή του Γιαν Μάρζαλεκ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Wirecard, ο οποίος ελέγχεται ως ύποπτος υπεξαίρεσης και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγει ταυτόχρονα και η εισαγγελία της Βιέννης, καθώς, τον περασμένο Ιούλιο, τα υπουργεία Εξωτερικών, ‘Αμυνας και Οικονομίας κατήγγειλαν επισήμως τη διαρροή του εγγράφου στις αστυνομικές αρχές.

Η Wirecard, εταιρία του δείκτη DAX, η οποία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας τον περασμένο Ιούνιο, βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο σκανδάλου, μετά τη διαπίστωση ότι έχουν «χαθεί» περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Μάρκους Μπράουν, Αυστριακός, παραιτήθηκε και συνελήφθη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι «φούσκωσε» την αξία της μετοχής της εταιρίας μέσω εικονικών συναλλαγών. Υπήρξε μάλιστα δωρητής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) της Αυστρίας. Η υπόθεση αγγίζει και την Υπηρεσία Εποπτείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία δέχεται κριτική ότι αγνόησε τα σημάδια για περίεργες συναλλαγές, αν και υπήρχαν εδώ και χρόνια. Για το θέμα αναγκάστηκε μάλιστα να απαντήσει επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τη δράση των πρώην στελεχών της Wirecard, ενώ έχουν συλλάβει συνολικά τρία άτομα για την υπόθεση. Ο επίσης αυστριακός κ. Μάρζαλεκ , πρόσωπο – κλειδί στο σκάνδαλο, διαφεύγει τη σύλληψη και εικάζεται ότι βρίσκεται είτε στη Ρωσία είτε στη Λευκορωσία, καθώς, σύμφωνα με το Spiegel, θεωρείται ότι διατηρούσε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο διπλωμάτης καριέρας Γιοχάνες Πέτερλικ, γιος επίσης πρέσβη, θεωρείτο «εμβληματική φυσιογνωμία» του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του ÖVP και του ακροδεξιού λαϊκιστικού FPÖ, ο οποίος διαλύθηκε μετά το σκάνδαλο με το βίντεο στην Ίμπιζα, το 2019. Ο πεθερός του, την ίδια ώρα, είναι μέλος του κοινοβουλίου της Κάτω Αυστρίας με το ÖVP, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν για τις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες, υπό τον αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη διαφυγή του κ. Μάρζαλεκ.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν ασφαλώς αντίκτυπο και στην κοινή γνώμη, με την τελευταία δημοσκόπηση να φέρνει το ÖVP και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) στα ίδια επίπεδα. Θεωρητικά δε, θα υπήρχε η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης SPÖ, Πρασίνων και των φιλελεύθερων Neos. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της πάγιας θέσης του κόμματός της για μη συμμετοχή σε συνασπισμό με το ακροδεξιό λαϊκιστικό FPÖ, το οποίο επωφελείται αυτή την εποχή δημοσκοπικά από την φθορά του ÖVP.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 1
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει την Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο – Κόντρα με τη δήμαρχο για την ICE
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό άμεσο ομοσπονδιακό έλεγχο, κατηγορώντας τη δήμαρχο των Δημοκρατικών ότι αρνείται κάθε συνεργασία με την Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ