Ελλάδα

Δώρο Χριστουγέννων και Συντάξεις Ιανουαρίου 2022 – Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Πιο νωρίς -και πιο συγκεκριμένα κατά την εβδομάδα 20- 24 Δεκεμβρίου- αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2022 στους δικαιούχους λόγω των εορτών.

Πότε μπαίνουν οι συντάξεις

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται

Εν τω μεταξύ, μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων.

Το δώρο των Χριστουγέννων το δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Αν ο εργαζόμενος διατηρεί τη σχέση εργασίας του με τον εργοδότη δικαιούται ολόκληρο το δώρο, δηλαδή 1 μεικτό μισθό.

Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο (από 1 Μάϊου έως 31 Δεκεμβρίου) δικαιούται τμήμα του δώρου (2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες).

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Το δώρο των Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί έως την 21 Δεκεμβρίου. Γνωστό και ως «13 μισθός», το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Click4more: Επίδομα θέρμανσης 2021: Ξεκινούν οι πληρωμές – Νέες αιτήσεις μέχρι τις 15/12

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Για όλους όσοι το επιθυμούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού on line του δώρου των Χριστουγέννων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Πηγή: Mega.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Δέχτηκα απειλές εγώ και η οικογένειά μου για την προανακριτική για τα Τέμπη»
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ξέρω με ποιους τα ‘χω βάλει», τονίζει σε συνέντευξή της η Μαρία Καρυστιανού μετά από καταγγελία στο ελληνικό FBI για απειλές που δέχτηκε η ίδια και η οικογένειά της
Η Μαρία Καρυστιανού
12
Ένας 38χρονος κουρέας πνίγηκε στη Χαλκιδική – «Ήταν υγιής και γυμνασμένος, δεν ξέρουμε τι έγινε» λένε οι συγγενείς του
«Είπε στον φίλο του ότι θα έμπαινε να κολυμπήσει γιατί μετά ήθελαν να πάνε για φαγητό και δεν ήθελε να κολυμπήσει μετά με γεμάτο στομάχι» λέει ο αδερφός του άτυχου 38χρονου
Ο 38χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική 1
«Πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο, και την χτύπησε το φορτηγό, "έφυγε" σαν ήρωας», λέει ο σύζυγος της αστυνομικού που πέθανε στη Χαλκιδική
Η σύζυγος μου γύριζε από την υπηρεσία της στις 5 Απριλίου, δεν μπόρεσε να τραβήξει τον ξαπλωμένο και τους χτύπησε το φορτηγό και τους δύο», εξηγεί ο σύζυγος της 46χρονης που πέθανε μετά από 2μηνη νοσηλεία
Η 46χρονη αστυνομικός που παρασύρθηκε από φορτηγό τον Απρίλιο και κατέληξε στις 14 Ιουνίου 1