Κόσμος

Τουρκία: Πρώην πρεσβευτής ο ειδικός απεσταλμένος για την Αρμενία

Η Τουρκία όρισε σήμερα ένα πρώην πρεσβευτή ως ειδικό απεσταλμένο για να εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γεωργία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Με την άδεια του προέδρου, ο πρώην πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς θα οριστεί επίσημα ειδικός απεσταλμένος”, δήλωσε ο υπουργός σε μμε στην Τουρκία.

Ο Κιλίτς διετέλεσε προηγουμένως ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στην Ιαπωνία και στον Λίβανο. Τουρκικές και αρμενικές αεροπορικές εταιρίες κατέθεσαν αιτήσεις για πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Μεταφορών θα αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα και νέες πληροφορίες θα υπάρχουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσον αφορά τις εταιρίες που θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. Τα βήματα προς μια εξομάλυνση θα συνεχιστούν, δήλωσε.

Η Αρμενία και η Τουρκία ουδέποτε σύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Τα κοινά τους σύνορα είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990. Μια μείζονα διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά τη μαζική σφαγή των Αρμενίων (1915-1916) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για γενοκτονία και καταδικάζει τη θέση των χωρών που την αναγνωρίζουν ως τέτοια.

Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν από την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού, στον πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020 για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αμπού Ντάμπι. Ο πάγος άρχισε να σπάει στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά την επίσκεψη τον Νοέμβριο στην Άγκυρα του πρίγκιπα διαδόχου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα