Κόσμος

Καχυποψία από την άρνηση Φον ντερ Λάιεν να δώσει τα sms με τον Μπουρλά στην δημοσιότητα

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια προσάπτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες στον Τύπο για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο΄Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειτα από άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2021 και στο οποίο αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξε SMS με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19, δημοσιογράφος ζήτησε από τη Κομισιόν πρόσβαση στα μηνύματα και άλλα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Η Κομισιόν που ήταν επιφορτισμένη με την διαπραγμάτευση της προμήθειας εμβολίων για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, δέχθηκε να του διαβιβάσει τρία έγγραφα (ένα email, μία επιστολή και μία ανακοίνωση Τύπου), αλλά κανένα SMS.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν έχει κρατήσει κανένα από τα μηνύματα αυτά, δηλώνοντας ότι αυτά τα μηνύματα δεν όφειλαν να διατηρηθούν και δεν υπόκεινται στους κανόνες περί διαφάνειας των ευρωπαϊκών θεσμών, που χρονολογούνται από το 2001.

Σε απάντηση στην έρευνα που ξεκίνησε η Διαμεσολαβήτρια, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα μηνύματα αυτά συνιστούν «εκ της φύσεώς τους έγγραφα βραχείας διάρκειας ζωής, που δεν περιέχουν επί της αρχής σημαντικές πληροφορίες σχετιζόμενες με τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Κομισιόν».

Αντίθετα, σύμφωνα με την Διαμεσολαβήτρια, «είναι σαφές» ότι τα SMS «εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα» και «το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού».

Καλεί την ευρωπαϊκή διοίκηση να εξελίξει τις πρακτικές της στον τομέα της διατήρησης των εγγράφων λαμβάνοντας υπ’ όψιν «τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με την διαφάνεια», σύμφωνα με την Εμιλι Ο’Ράιλι.

Εάν τα μηνύματα εντοπισθούν, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει «να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν», καταλήγει στις συστάσεις που διατυπώνει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Περισσότερο από το ήμισυ των 4,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που αγοράσθηκαν ή προκρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από τις Pfizer-BioNTech.

Σημαντικά τμήματα των συμβολαίων με τις εταιρείες, κυρίως ό,τι αφορά τις τιμές, είναι εμπιστευτικά, γεγονός που έχει επικριθεί από ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι καταγγέλλει ρωσική επιδρομή που διέκοψε την ηλεκτροδότηση του Τσερνόμπιλ: «Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος»
Ανησυχία και για τη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης - Θρήνος στην Τσερνετσίνα για τον χαμό της 4μελης οικογένειας - Έγκυος σε δίδυμα η αδικοχαμένη μητέρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν το ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» στα ανοιχτά της Γάζας - Καταγγελία για απαγωγές των μελών της αποστολής
Το «Οξυγόνο» δέχθηκε αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 06:30 το πρωί - Στο σκάφος επέβαινε και η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς
Η στιγμή που Ισραηλινοί μπαίνουν στο ελληνικό σκάφος
43
Πέθανε η Τζέιν Γκούντολ σε ηλικία 91 ετών, η μεγάλη επιστήμονας που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τους χιμπατζήδες
Η διάσημη Βρετανίδα επιστήμονας, παγκόσμια μορφή της εθολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, πέθανε από φυσικά αίτια στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο της στο Instagram
Η Τζέιν Γκούντολ 1