Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Απεγκλωβίστηκαν οι δυο άνθρωποι από το γκαράζ του Euroferry Olympia

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Απεγκλωβίστηκαν οι δυο άνθρωποι από το γκαράζ του Euroferry Olympia

Τέλος στο θρίλερ πριν από λίγο με τους δύο εγκλωβισμένους επιβάτες στο πλοίο Euroferry Olympia που έπιασε φωτιά τα ξημερώματα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Τους δύο άνδρες έναν Τούρκο και έναν Βούλγαρο κατάφεραν να καθοδηγήσουν στο κατάστρωμα του πλοίου οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ μαζί τους ήταν και 4 πυροσβέστες. Πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με Super Puma του πολεμικού ναυτικού και στη συνέχεια θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες είναι σε καλή κατάσταση.

Συγκεκριμένα οι άνδρες της ΕΜΑΚ τους έβγαλαν από εσωτερικούς χώρους του καραβιού. Κατέβηκαν στο κατάστρωμα και από εκεί με προσεκτικές κινήσεις έφτασαν κοντά στο σημείο που ήταν ο Τούρκος και ο Βούλγαρος. Τους παρέλαβαν από εκεί και τους οδήγησαν στο κατάστρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εγκλωβισμένοι είχαν φτάσει στο σημείο που τους παρέλαβαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ μετά από οδηγίες των υπευθύνων της εταιρίας που ήξεραν καλά κάθε μέρος του πλοίου.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τα άτομα τα οποία ζήτησαν βοήθεια και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση.

Με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού δυο άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο κατάστρωμα του πλοίου φορώντας ειδικό εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι έφυγαν από την Αθήνα με ελικόπτερο δύο άνδρες της ΕΜΑΚ και από τα Γιάννενα αναχώρησαν ακόμη έξι και πήγαν στην Ηγουμενίτσα.

Click4more: Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Επιβάτης έζησε τον ίδιο εφιάλτη και στο Norman Atlantic

Από εκεί έφτασαν στην Κέρκυρα και για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τη διαδικασία να ήταν άκρως επικίνδυνη.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν διασωθεί, 278 άνθρωποι και ακόμα ένα άτομο που δεν είχε δηλωθεί στην λίστα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για παράτυπο μετανάστη. Από και πέρα αγνοούνται 11 άνθρωποι ανάμεσα τους οποίους είναι 3 Έλληνες.

Στέλνει πλοίο για βοήθεια η ιταλική ακτοφυλακή

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το σκάφος Diciotti, από την Κατάνη της Σικελίας, για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πλοίο της Grimaldi, την περασμένη νύχτα.

Οι ιταλικές αρχές, παράλληλα, θα συνεισφέρουν, με πλοία τους, στην απορρόφηση τυχόν ρυπογόνων ουσιών από τα νερά του Ιονίου.

Και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει πλωτά μέσα που θα συνδράμουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Στο μεταξύ στο νοσοκομείο Κέρκυρας μεταφέρθηκαν 10 άτομα που ήταν στο πλοίο για την παροχή βοήθεια, καθώς αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα. 

Η ενημέρωση από το νοσοκομείο της Κέρκυρας αναφέρει:

Σήμερα 18-02-2022 διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς ( 9 άνδρες , 1 γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι 6 από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

 

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας.

Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Γιάννης Πλακιωτάκης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωράκης στην ενημέρωση για την φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia ανοικτά της Κέρκυρα δήλωσε:

«H γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας διάσωσης που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου Euroferry Olympia είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλει στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς 2 ακόμη επιβατών. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη 11 ατόμων που αγνοούνται. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους, κοντά στις οικογένειές τους. Με εντολή μου έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για την διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς ενώ σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Θέλω να επαινέσω τα στελέχη του λιμενικού σώματος της ελληνικής ακτοφυλακής, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, τους πυροσβέστες, τις δυνάμεις της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας αλλά και όλους όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης καθώς επίσης και τις αρχές της Κέρκυρας, στην περιφέρεια, τον Δήμο, τους φορείς της περιοχής για την άμεση κινητοποίησή τους και την παροχή πολύτιμης βοήθειας σε επιβάτες και πλήρωμα. Ευχόμαστε όλοι να έχουμε θετικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες».

Το χρονικό

Η φωτιά στο Euroferry Olympia, που είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα στη 01:30 τα ξημερώματα με προορισμό το Μπρίντεζι, ξέσπασε περίπου στις 04:18 (σ.σ. τότε ενημέρωσε για πρώτη φορά ο πλοίαρχος) και άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 05:14. Η φωτιά, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

 

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις