Ελλάδα

Τζανάκης για κορονοϊό: Στατιστικά ανά εξάμηνο προκύπτει νέα μετάλλαξη – Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μάλιστα έκανε λόγο για ένα σκηνικό αποκλιμάκωσης, το οποίο σύντομα θα επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς προστατευτικές μάσκες

Ο καθηγητής τόνισε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους, δεν θα είναι απαραίτητη στο άμεσο μέλλον. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης. 

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αποτυπώνεται και στο υγειονομικό σύστημα. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να γίνει άρση της καραντίνας στην Ελλάδα»

Σχολιάζοντας την πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Βρετανία, αλλά κυρίως την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Εξέφρασε μάλιστα και την απορία του για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση. 

«Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι», πρόσθεσε.

«Στατιστικά, ανά εξάμηνο προκύπτει νέα μετάλλαξη»

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό. «Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη. Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, επεσήμανε πως λόγω της ενδημικότητας του ιού εποχιακά ίσως έχουμε νέες εξάρσεις και πιθανώς να δημιουργηθεί ένα διπλό εμβόλιο για την γρίπη και τον κορονοϊό.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θεσσαλονίκη: «Του ζητούσαν χρήματα και πριν την αρπαγή» λέει ο πατέρας του 15χρονου που τον λήστεψαν και τον εκβίαζαν μέσα στο βαν
«Του άρπαξαν 70 ευρώ, του έσκισαν την μπλούζα, του πέταξαν το κινητό και τον παράτησαν εκεί», είπε ακόμα ο πατέρας για την εφιαλτική περιπέτεια του γιου του
Αρπαγή και ληστεία σε βάρος 15χρονου στη Θεσσαλονίκη
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι νεαροί που επιτέθηκαν σε 16χρονο που φορούσε φανέλα γνωστής ομάδας στην Θεσσαλονίκη
Οι νεαροί απαγορεύεται να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες της ομάδας τους, ενώ κατά την διάρκεια των αγώνων θα πρέπει να βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα
Περιπολικό 1
Καρυστιανού μετά την ανακοίνωση του Άρειου Πάγου για Τέμπη: Για άλλη μια φορά η αλήθεια μπαζώνεται
«Όταν όμως το Γενικό Χημείο Του Κράτους εντόπισε και ξυλόγιο και 12 υδρογονάνθρακες σε αυτοψία 2 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αναθεώρησε την άρνηση εκταφής, αλλά έκλεισε άρον άρον τη δικογραφία»
Μαρία Καρυστιανού 3