Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αίγυπτος προσφεύγει στο ΔΝΤ – Σοκ στην αιγυπτιακή οικονομία

Τη στήριξη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου θα ζητήσει η Αίγυπτος που βλέπει τις τιμές προϊόντων και πρώτων υλών να ανεβαίνουν δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία.

«Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία εγείρουν μεγάλες προκλήσεις για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου», εξήγησε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα αυτή, η Σελίν Αλάρ, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Έτσι «οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εφαρμόσουν το συνολικό οικονομικό τους πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία και δοκιμάζεται σκληρά από την ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 10% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων κατά 20%.

Σειρά «μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μέτρων θα αμβλύνει το σοκ για την αιγυπτιακή οικονομία, θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους και θα διατηρήσει την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιγύπτου μεσοπρόθεσμα», σημείωσε η κυρία Αλάρ.

«Προς τον σκοπό αυτό, τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να επεκταθεί η στοχευμένη κοινωνική προστασία και να εφαρμοστεί η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας» της αιγυπτιακής λίρας «είναι ευπρόσδεκτα», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός δεν σταματά να αυξάνεται στην Αίγυπτο αφότου άρχισε να εφαρμόζεται τον Νοέμβριο του 2016 πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Ο θεσμός χορήγησε τότε στο Κάιρο δάνειο ύψους σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα λιτότητας, που περιλάμβαναν μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και αναπροσαρμογή του συστήματος των επιδοτήσεων βασικών τροφίμων.

Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2020 πρόγραμμα στήριξης ύψους 5,4 δισεκ. δολαρίων προορισμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αίγυπτο, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την διακοπή του τουρισμού και των αερομεταφορών. Η τελευταία δόση εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 9
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 11