Κόσμος

Ουκρανία: «Το 90% της πολιορκούμενης Μαριούπολης έχει καταστραφεί»

Η πολιορκούμενη πόλη – λιμάνι Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό “90%” και το “40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «Σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.

Νωρίτερα σήμερα ο Στρατσιούζο είχε ανακοινώσει ότι “εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη”.

Επανειλημμένες προσπάθειες για να οργανωθούν επιχειρήσεις μαζικής απομάκρυνσης των πολιτών έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Πριν από τον πόλεμο, η Μαριούπολη είχε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.

“Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με αγριότητα τη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι”, κυρίως με “εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών” πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.

Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης προέρχονται κυρίως “από τη θάλασσα”, όπου βρίσκονται “ρωσικά πολεμικά πλοία”.

“Σχεδιάζουμε την αναγκαστική απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό σήμερα”, δήλωσε εκφράζοντας λύπη.

Ρώσοι και Ουκρανοί εδώ και μέρες ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μαριούπολης και την προώθηση των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί έπειτα από πολιορκία ενός και πλέον μήνα του ρωσικού στρατού που την σφυροκοπά, αφήνοντας τον πληθυσμό μόνο του, κάτω από φρικτές συνθήκες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος: Δύο νεκροί σε αεροπορικό πλήγμα – Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2024. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε την απώλεια ενός από τα τοπικά του μέλη
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο
Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για το ειρηνευτικό σχέδιο στη Γάζα
Αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών συναντήθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ για να συζητήσουν μια σταδιακή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων, υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Σουηδία: Εφετείο μείωσε την ποινή του Ράσμους Παλουντάν – Είχε κάψει δημόσια το Κοράνι
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλουντάν, που είχε καταδικαστεί το 2022 για υποκίνηση μίσους, είδε την ποινή φυλάκισής του να αναστέλλεται μετά από απόφαση εφετείου στη Σουηδία
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλούνταν 1
Τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς: «Μας έφερε φως στις πιο σκοτεινές στιγμές μας»
«Για πρώτη φορά μετά από μήνες, ελπίζουμε ότι ο εφιάλτης μας θα τελειώσει επιτέλους χάρη στον Αμερικανό πρόεδρο» τονίζουν σε επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ
Διαδηλωτές ζητούν από τον Τραμπ να πετύχει συμφωνία με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
Το ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Γκισλέιν Μάξγουελ στην υπόθεση του σεξουαλικού «αρπακτικού» Τζέφρι Επστάιν
Η Μάξγουελ εκτίει ποινή 20 ετών για «συνδρομή και συμμετοχή στην εμπορία ανηλίκων κοριτσιών» με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση
Γκισλέιν Μάξγουελ