Κόσμος

Τα βρίσκουν Μπάιντεν και Ερντογάν – Κοινό ανακοινωθέν για Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση χθες πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα.

«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

«Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίζα Λάγκο θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Άγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3