Υγεία

Πόνος στη μέση: Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χρόνιο

Ένα αναπάντεχο εύρημα ανακοίνωσαν επιστήμονες από τον Καναδά σχετικά με τους πόνους στη μέση και τα φάρμακα.

Ειδικότερα, μία νέα μικρή καναδική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ίδια τα φάρμακα που παίρνει κάποιος για τους πόνους στη μέση του μπορεί να παρατείνουν τελικά το πρόβλημά.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύντομης διάρκειας αλλά τακτική χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η δεξαμεθαζόνη, το ιμπουπροφέν και το ντικλοφενάκ, μπορεί στην πραγματικότητα να μετατρέπουν σε χρόνιο το πρόβλημα των πόνων στη μέση.

Θα χρειαστεί, πάντως, επιβεβαίωση από άλλες μεγαλύτερες κλινικές μελέτες ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει. Μερικοί άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη νέα μελέτη, που δεν ήταν κλινική δοκιμή τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης ασθενών, σε συνδυασμό με μελέτη σε ζώα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λούντα Ντιατσένκο του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «New York Times» και τη βρετανική «Guardian», μελέτησαν επί τρεις μήνες 98 ανθρώπους με πόνους στη μέση.

Το πρόβλημα των πόνων στη μέση είναι από τα συχνότερα στον κόσμο, με περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους να το νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς η αιτία να είναι πάντα σαφής. Οι άνθρωποι με πόνους στη μέση θα πρέπει να δοκιμάζουν αρχικά μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως σωματική άσκηση, φυσικοθεραπεία ή μασάζ και μόνο εάν οι πόνοι επιμένουν θα πρέπει να καταφεύγουν σε φάρμακα.

Επειδή τα οπιοειδή αναλγητικά είναι εθιστικά, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με το σκεπτικό ότι ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της φλεγμονής. Όμως, η τάση χρήσης Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) κατά των πόνων της μέσης επιμένει παρ’ όλο που σύμφωνα με τους ερευνητές δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα από το πλασίμπο από άποψη αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα στη μέση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η υγεία μας – Ανακαλύπτοντας πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τo πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης που μας καλύπτει κάθε στιγμή
Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης My Health F1rst για να καλύψετε τις ανάγκες μιας ενδεχόμενης νοσηλείας
Health insurance concept. Hand holding wooden cube with healthcare medical icon. Family life insurance and policy concepts, hospital, medical treatment. copy space.
Κιρσοί και Φλεβική Ανεπάρκεια
Οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια είναι δύο από τα πιο συχνά φλεβικά προβλήματα που απασχολούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αν και...
Closeup of young Asian lady office worker back from workplace feel exhausted tired face overnight work sit on bed take out shoes prepare for rest at home. Routine lifestyle in house concept.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ
Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από πολίτες και ιατρούς σε διαγνώσεις, συνταγές φαρμάκων, παραπεμπτικά και αποτελέσματα εξετάσεων, εμβολιασμούς, νοσηλείες κ.ά.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ