Κόσμος

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τον υπ. Άμυνας και τον επικεφαλής του στρατού – «Δε θα αποφασίζετε χωρίς εμένα»

Μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του και έκανε παρατηρήσεις στους επιτελείς του.

Στην επόμενη συνεδρίαση με το γενικό επιτελείο, ο επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας και ο υπουργός Άμυνας θα κληθούν να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το θέμα, διεμήνυσε ο Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του χθες Τρίτη.

«Υπόσχομαι στους πολίτες ότι θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα και επιπλέον, θα τονίσω στο γενικό επιτελείο να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς εμένα».

Πρόσθεσε πως επικρατεί «σύγχυση» και «αγανάκτηση» στην ουκρανική κοινωνία.

Νωρίτερα, ο Βαλέρι Ζαλούζνι και το επιτελείο ανακοίνωναν πως όσοι Ουκρανοί έχουν επιστρατευτεί χρειάζονται άδεια για να φύγουν από τον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι δημότες.

Έπειτα από επικρίσεις σε social media, ανακοινώθηκε πως απαιτείται άδεια για την αποχώρηση από την περιφέρεια.

Το επιτελείο βασίζεται σε νομικό κανόνα του 1992.

Οι Ουκρανοί ηλικίας από 18 ως 60 ετών υπόκεινται στην υποχρέωση να υπηρετήσουν στον στρατό και δεν επιτρέπεται να βγουν από τη χώρα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Από τον Οκτώβριο, γυναίκες συγκεκριμένων επαγγελματικών τομέων επίσης θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS