Κόσμος

Ιράν: Δημόσια εκτέλεση για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια

H πρώτη δημόσια εκτέλεση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ιράν, με τον απαγχονισμό ενός άνδρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο μια ΜΚΟ.

Ο Ιμάν Σαμπζικάρ, ένας εργάτης που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη Σιράζ (νότιο Ιράν), απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί στον τόπο του εγκλήματος, ανέφερε η νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με βάση πληροφορίες που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.

Η θανατική ποινή σε βάρος του Σαμπζικάρ είχε επικυρωθεί στις αρχές Ιουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

«Η επανάληψη αυτής της βίαιης τιμωρίας σε δημόσια θέα έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει ανθρώπους για να μη διαδηλώνουν», υποστήριξε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, διευθυντής του IHR. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σθεναρά και να διαμαρτυρηθεί για αυτήν τη «μεσαιωνική» πρακτική.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να απαθανατίζουν τη δημόσια εκτέλεση, δείχνουν έναν άνδρα με στολή κρατουμένου να είναι κρεμασμένος πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος με σχοινί το οποίο ήταν δεμένο σε γερανό.

Οι εκτελέσεις στο Ιράν πραγματοποιούνται συνήθως μέσα σε φυλακές.

Οι δημόσιες εκτελέσεις έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια δολοφονία μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, σημειώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία δημόσια εκτέλεση στο Ιράν είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου του 2020.

Η οργάνωση IHR εκφράζει φόβους ότι άλλοι τέσσερις άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία αστυνομικών (σε διαφορετικές υποθέσεις) θα έχουν την ίδια μοίρα. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν έχει διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη καταστολή στο Ιράν, καθώς η οικονομική κρίση πυροδοτεί κύμα διαμαρτυριών. Μεταξύ άλλων, έχουν συλληφθεί γνωστοί διανοούμενοι και κινηματογραφιστές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέλος εγκληματικής οικογένειας ο δολοφόνος της Ουκρανής Ιρίνα Ζαρούτσκα στη Βόρεια Καρολίνα - Νέα στοιχεία
Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο πατέρας και τα αδέλφια του 35χρονου Ντεκάρλο Μπράουν Τζούνιορ, που δολοφόνησε την 23χρονη μέσα στο τρένο - Ο ίδιος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος τουλάχιστον 14 φορές στο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 3