Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργισμένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διαρροές σχετικά με τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας ζήτησε από τους αξιωματούχους του να σταματήσουν να μιλούν σε δημοσιογράφους για τις κινήσεις του στρατού και τις τακτικές των δυνάμεών της χώρας εναντίον της Ρωσίας, κάτι που όπως είπε ο Ζελένσκι είναι «ειλικρινά ανεύθυνο».

Μετά τις εκρήξεις σε αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία την Τρίτη, οι αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, επικαλούμενες αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάσουν, ανέφεραν πως επρόκειτο για επιχείρηση των δυνάμεων της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση στο Κίεβο απέφυγε να επιβεβαιώσει πως βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις.

«Ο πόλεμος οπωσδήποτε δεν είναι καιρός για ματαιοδοξία και μεγαλόστομες δηλώσεις. Όσο λιγότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτετε για τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας, τόσο καλύτερα για την εφαρμογή τους», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

«Αν αυτό που θέλετε είναι εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, αυτό είναι ένα πράγμα – και είναι ειλικρινά ανεύθυνο. Αν θέλετε τη νίκη της Ουκρανίας, αυτό είναι άλλο πράγμα, και πρέπει να συνειδητοποιήσετε την ευθύνη σας για κάθε λέξη που ξεστομίζετε για τα σχέδια του κράτους μας να αμυνθεί ή να αντεπιτεθεί».

Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι διενεργείται έρευνα για τουλάχιστον μία περίπτωση που αξιωματούχοι μίλησαν σε ΜΜΕ.

«Μια διαρροή όπως αυτή παρεμβάλλει προσκόμματα στα σχέδια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, αφού ο εχθρός αναπροσαρμόζει τις ενέργειές του και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες εναντίον μας», διεμήνυσε μέσω Facebook.

Ο Ζελένσκι απηύθυνε την προειδοποίηση σε κρατικούς αξιωματούχους, τοπικούς αιρετούς, αξιωματικούς του στρατού και άλλους που όπως είπε σχολιάζουν τις εξελίξεις στα μέτωπα.

Τον περασμένο μήνα, απομάκρυνε παλιό φίλο και συνεργάτη του από την ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών και τη γενική εισαγγελέα από τη θέση. Οι εκκαθαρίσεις, οι σημαντικότερες από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, αποδόθηκαν από τον αρχηγό του κράτους στην αποτυχία τους να ξεριζώσουν αυτά που χαρακτήρισε δίκτυα ρώσων κατασκόπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24