Κόσμος

Η ΕΕ καταδικάζει το Αφγανιστάν για τη βία κατά των γυναικών – «Ανησυχούμε για την τύχη τους»

Μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης γυναικών στην Καμπούλ του Αφγανιστάν η ΕΕ τόνισε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα». Οι Βρυξέλλες σημειώνουν την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.

«Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, που βλέπουν να τους στερούνται συστηματικά οι ελευθερίες τους, τα δικαιώματά τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι το Αφγανιστάν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης και της προστασίας των οικονομικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, και να τους επιτρέπει να συμμετέχουν με πλήρη, ίσο και σημαντικό τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας», συνεχίζει.

Αφγανιστάν: «Ψωμί, δουλειά, ελευθερία»!

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (13.08.2022), δυνάμεις των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα αρκετές φορές και χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τα κοντάκια των τουφεκιών τους για να χτυπήσουν τις δεκάδες γυναίκες οι οποίες διαδήλωναν απαιτώντας «ψωμί, δουλειά κι ελευθερία». Κυνήγησαν κάποιες και εισέβαλαν σε καταστήματα όπου είχαν βρει καταφύγιο, όπου τις χτύπησαν ξανά.

Δείτε βίντεο του BBC:

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν ολοένα περισσότερους περιορισμούς στις γυναίκες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, την 15η Αυγούστου 2021.

Διαβεβαίωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για την παρουσία στη χώρα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου πως σκοτώθηκε στην Καμπούλ με πλήγμα αμερικανικού UAV.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η γαλλική Βουλή «φρέναρε» τον φόρο Ζικμάν για τους πλούσιους με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ – Οργισμένη η αριστερή αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί εξαρτάται από τη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» μίας ενδεχόμενης πρότασης μομφής
Βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς ψηφίζουν για το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026
Ο πρώην σύζυγος της Στεφανί του Μονακό μιλά για «στημένο» ροζ σκάνδαλο – «Μου έριξαν ουσίες στο ποτό και με φωτογράφισαν με γυμνό μοντέλο»
«Για μένα, ήταν σημαντικό η δικαιοσύνη να πει: ναι, έπεσες σε παγίδα. Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι ο πατέρας τους ήταν απλώς ο άντρας που απάτησε τη μητέρα τους»
Ο Ντανιέλ Ντικριέ και η Στεφανί του Μονακό
Νικολά Σαρκοζί: Στις 10 Νοεμβρίου θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην προέδρου της Γαλλίας
Το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, κρίνοντας τον ένοχο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2007
Νικολά Σαρκοζί