Υγεία

Το φαγητό το βράδυ αυξάνει την κατάθλιψη και το άγχος σύμφωνα με έρευνα

Το φαγητό τη μέρα ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS), βρήκαν ότι όσοι από τους 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και επτά γυναίκες) έτρωγαν, εκτός από τη μέρα, και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό. «Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο “παίκτη” επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1