Κόσμος

Γαλλικά ΜΜΕ για Ειρήνη Παπά: «Ένα μόνο αινιγματικό βλέμμα ήταν μια ολόκληρη σκηνή»

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους αναφέρονται εκτενώς από σήμερα το πρωί στο θάνατο της Ειρήνης Παπά.

Η εφημερίδα Libération χαρακτηρίζει την Ειρήνη Παπά μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς της, επισημαίνοντας ότι στον διεθνή χώρο έγινε δημοφιλής κυρίως από τους κινηματογραφικούς της ρόλους στην Ηλέκτρα και στον Ζορμπά.

Η εφημερίδα σημειώνει πως σε αντίθεση με τη Μελίνα Μερκούρη που ενσάρκωνε «πληβείες προσωπικότητες», η Ειρήνη Παπά απέπνεε ένα αστικό «αριστοκρατικό μεγαλείο» στους ρόλους της.

Κλείνοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις της Ειρήνης Παπά ήταν γνωστές και ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ, ενώ αναδημοσιεύει και μια δήλωση της Παπά στη Libération, το 1996, στην οποία έλεγε ότι «είναι γελοίο να μου ζητούν αυτόγραφα … δεν μου αρέσει ούτε να θαυμάζω ούτε να με θαυμάζουν» και ότι «αν ψηφίζεις είσαι ζωντανός, Δεν είμαστε θεοί. Είναι ένα πολιτικό δίδαγμα που μας έρχεται από το αρχαίο θέατρο».

Η εφημερίδα Figaro στο αφιέρωμα της στην Ειρήνη Παπά την χαρακτηρίζει «μεγάλη τραγωδό» της οποίας «ένα μόνο αινιγματικό βλέμμα ήταν μια ολόκληρη σκηνή».

Αναφέρεται εκτενώς στη διεθνή κινηματογραφική καριέρα της Ελληνίδας ηθοποιού υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το βάθος του παιξίματος» της στη σκηνή τής επέτρεψε να ενσαρκώσει προσωπικότητες βγαλμένες από τον Ευριπίδη και τον Όμηρο.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι η Ειρήνη Παπά παρουσιάζοντας το 1980 στο Παρίσι, μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον δίσκο Ωδές, είχε δηλώσει ότι ο παππούς της ήταν συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών, ότι η ίδια ήξερε εκατοντάδες από αυτά και ότι με τον δίσκο αυτό θέλησαν να αναβιώσουν «την ελληνική ψυχή και τις παραδόσεις της». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ειρήνη Παπά ήταν περισσότερο ένας ζωντανός μύθος και λιγότερο ένα διεθνές κινηματογραφικό αστέρι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι
ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Γίνονται ακόμη συζητήσεις σχετικά με το αν θα ανακοινωθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός ή αν θα δοθεί σύντομος χρόνος αντίδρασης στη Ρωσία, όπως και ότι αν αρνηθεί, τότε θα επιβληθούν νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα
Στρατιώτης στο Κουρσκ 2