Κόσμος

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αναβλήθηκε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

Μυστήριο επικρατεί με το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν έγινε… ποτέ.

Το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ της Τρίτης (20.09.2022) και αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς θα ήταν το πρώτο μετά τον Φεβρουάριο, όταν ανακοίνωσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ώρα περνούσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας… πουθενά!

Αφού συμπληρώθηκαν δύο ώρες αναμονής, ο Σεργκέι Μάρκοφ, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην στενός σύμβουλος του Πούτιν, ανέφερε στο Telegram ότι το διάγγελμα θα γίνει τελικά αύριο (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022), κάτι που μετέδωσαν στη συνέχεια και τα ρωσικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι προγραμματίστηκε για το πρωί. 

«Πηγαίνετε για ύπνο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, δημοσιογράφος του Russia Today.

Νωρίτερα σήμερα, οι φιλορωσικές αρχές σε επαρχίες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου. Πρόκειται για τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και τις -υπό ρωσική κατοχή- ζώνες της περιοχής της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας στη νότια Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν αφορούσε τα δημοψηφίσματα, ωστόσο το μυστήριο… παραμένει.

Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας

Σε δήλωση του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.

Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha