Κόσμος

Τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε νέες εχθροπραξίες στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Οι τρεις Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους σε νέες εχθροπραξίες που ξέσπασαν την Τετάρτη στα σύνορα ΑρμενίαςΑζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και όπλα μεγάλου διαμετρήματος στο ανατολικό τμήμα των συνόρων μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους από την αρμενική πλευρά».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν «σε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας της Αρμενίας». «Η απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη της Αρμενίας και στις παραμεθόριες περιοχές είναι απόλυτη αναγκαιότητα», τόνισε.

Πολύνεκρες συγκρούσεις, με απολογισμό περίπου 300 θανάτους, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τις εχθροπραξίες που ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 2020.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες η κρίση φάνηκε να εκτονώνεται, η κατάσταση στη μεθόριο των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παραμένει τεταμένη.

Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας, καταγγέλλει το Γερεβάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά παραδέχτηκε ότι μια πόρτα ήταν κλειδωμένη - Πολλά θύματα πέθαναν στην προσπάθειά τους να την ανοίξουν
Ο Ζακ Μορέτι ισχυρίζεται τώρα ότι δεν γνωρίζει γιατί η πόρτα εξυπηρέτησης ήταν εξαρχής κλειδωμένη, ενώ το προσωπικό του μπαρ αναφέρει ότι η είσοδος τους από την συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου «απαγορευόταν»
Μια γυναίκα ανάβει ένα κερί σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο έξω από το μπαρ «Le Constellation», μετά από μια θανατηφόρα πυρκαγιά και έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο Crans-Montana στη νοτιοδυτική Ελβετία
Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 77 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν
Σεισμός
CNN: Η 18ημερη καταδίωξη του δεξαμενόπλοιου «Bella1» – Η χρήση Navy SEALs και «Night Stalkers» και ο πολύμηνος «σκιώδης στόλος»
Η κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου με (πρόχειρα ζωγραφισμένη) ρωσική σημαία ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν θα διαρρεύσουν σε άλλες χώρες
Το δεξαμενόπλοιο Bella 1 μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή καταδίωξε ένα πετρελαιοφόρο σε διεθνή ύδατα κοντά στη Βενεζουέλα
Το Ιράν «φλέγεται»: Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι «θα ανοίξουμε πυρ» αν σκοτωθούν περισσότεροι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές
«Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά εκεί που πονάει και αυτό δεν σημαίνει στρατιωτική επέμβαση» προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ τους ηγέτες του Ιράν
Ιράν
18