Κόσμος

Παγκόσμια κατακραυγή για την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν

Την παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία προχώρησαν σε σκληρές ανακοινώσεις κατά των Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στην χώρα τον Αύγουστο του 2001.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε διά στόματος εκπροσώπου του χθες Τετάρτη (7.12.2022) τη «βαθιά ανησυχία» του για την εκτέλεση στο Αφγανιστάν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. «Η θέση μας δεν άλλαξε ποτέ. Ο ΟΗΕ εναντιώνεται στην ποινή του θανάτου. Καλούμε για μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής στη χώρα» της νοτιοανατολικής Ασίας, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφανί Τρεμπλέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν κατά των Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ. «Αυτό δείχνει, κατά την άποψή μας, ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να επιστρέψουν στις οπισθοδρομικές και βίαιες πρακτικές» που ασκούσαν «τα χρόνια του 1990», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γαλλία: «Φρικιαστική απόφαση»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε κατά των Ταλιμπάν και η Γαλλία που καταδίκασε την απόφαση για την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν και μίλησε για «φρικιαστική απόφαση».

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη δημόσια εκτέλεση στην οποία προχώρησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», ανέφερε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η φρικιαστική απόφαση προστίθεται σε πολλές άλλες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν σε βάρος ανδρών και γυναικών στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία διά της βίας τον Αύγουστο του 2021», συνεχίζει.

Η δημόσια εκτέλεση έγινε πριν από μερικές εβδομάδες μετά την εντολή του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να εφαρμόζεται κατά γράμμα η πολύ αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταλιμπάν ο άνδρας που εκτελέστηκε είχε κατηγορηθεί πως δολοφόνησε το 2017 ένα άλλο άνδρα κι έκλεψε τη μοτοσικλέτα του και το κινητό τηλέφωνό του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη