Κόσμος

Αμετανόητο και προκλητικό το καθεστώς του Ιράν – «Επιδεικνύουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές»

Το καθεστώς του Ιράν δεν είναι μόνο απάνθρωπο, αλλά είναι και αμετανόητο και προκλητικό. Στη χώρα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες πολίτες από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι οι αρχές έχουν επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας επιδεικνύουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους ταραξίες», στις διαδηλώσεις που γίνονται, απαντώντας στις επικρίσεις ευρωπαϊκών χωρών μετά την εκτέλεση ενός άνδρα που συμμετείχε στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Περισσότεροι από 300 νεκροί

Οι αρχές, που κάνουν μιλάνε για «ταραχές» και κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι υποκινούνται από τις ΗΠΑ και τη Δύση, έχουν κάνει λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς. Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και από αυτούς 11 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Η πρώτη εκτέλεση

Για πρώτη φορά χθες Πέμπτη ένας 23χρονος άνδρας εκτελέστηκε αφού καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη. Οι καταδίκες από το εξωτερικό ήταν πολλές, με μη κυβερνητικές οργανώσεις να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες εκτελέσεις σύντομα.

«Το Ιράν επιδεικνύει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Πέμπτη το βράδυ. «Αντίθετα με πολλά δυτικά καθεστώτα που καταστέλλουν βίαια ακόμη και ειρηνικούς διαδηλωτές, το Ιράν χρησιμοποιεί μετρημένες μεθόδους αντιμετώπισης των ταραχών. Το ίδιο ισχύει και για τη δικαστική διαδικασία που βασίζεται στην ισότητα», πρόσθεσε.

Παραλήρημα κατά της Δύσης

Καταγγέλλοντας «ένοπλες επιθέσεις» και «ενέργειες βανδαλισμού», το υπουργείο υπογράμμισε ότι η δημόσια τάξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Αντί να διαδίδει ψεύδη με πολιτικά κίνητρα, η Δύση θα έπρεπε να πάψει να υποθάλπει, να στηρίζει και να ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», υπογράμμισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τεχεράνη κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς τους συμμάχους ότι υποκινούν το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» τους Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος μυστήριος θάνατος Ρώσου μεγιστάνα κρυπτονομισμάτων – Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο 36χρονος Alexei Dolgikh σκοτώθηκε σε σοκαριστικό τροχαίο - Τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί στη «μαύρη λίστα» ρωσικών τραπεζών «λόγω υποψιών για ξέπλυμα χρήματος»
Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον Τζουλιάνι και σε 76 άτομα για την προσπάθεια ανατροπής του 2020
Εκτός από πρόσωπα του στενού του κύκλου, ο Τραμπ έδωσε χάρη σε δεκάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Αυτή είναι η σταρ του TikTok που εκτελέστηκε δημοσίως από την Αλ Κάιντα στο Μαλί μπροστά στην οικογένειά της
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ, με 90.000 ακολούθους στο TikTok, οδηγήθηκε στην κεντρική πλατεία και εκτελέστηκε με μια σφαίρα, στις 7 Νοεμβρίου. Την κατηγορούσαν για συνεργασία με τον στρατό
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ
Η Ντέμπορα Τέρνες απάντησε στον Τραμπ: Το BBC δεν είναι μεροληπτικό, είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο
Η Ντέμπορα Τέρνες, η διευθύνουσα σύμβουλος ειδήσεων του βρετανικού δικτύου που παραιτήθηκε για το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, υπερασπίστηκε το BBC και τους ανθρώπους του
Η CEO ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες 5