Πολιτική

Ρεύμα: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοινώνει τις επιδοτήσεις για το ρεύμα για το μήνα Ιανουάριο.

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Ευρώπη στις προτάσεις και στις λύσεις για την ενεργειακή κρίση.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τον Ιανουάριο είναι 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατόρα, και έτσι απορροφά το 87% της αύξησης.

Δηλαδή 33 λεπτά ανά κιλωβατώρα, για τις πρώτες 500. Για τις επόμενες 500 KWh θα είναι 28 λεπτά/KWh από 17 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.

Για πάνω από 1000 Kwh το μήνα, η επιδότηση θα είναι 19 λεπτά/Kwh.

Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση, η επιδότηση θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (5 λεπτά/Kwh). ΣΤο κοινωνικό τιμολόγιο η διαφορά απορροφάται κατά 100%.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή απορροφά το 90% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει οριζόντια επιδότηση 20 ευρώ ανά θεμιτή μεγαβατώρα, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

 

 

Δείτε αναλυτικά τα όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια  

«Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:  

* Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφούμε έως το 87% της αύξησης.  

* Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 Euro/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 Euro/MWh.  

* Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 Euro/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 Euro/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.  

* Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 Euro/MWh.  

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.  

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια  

* Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

* Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.

* Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.

* Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.  

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ελληνικές ημέρες της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα – Το αφιέρωμα του φιλοτραμπικού «Breitbart»
Στο ίδιο άρθρο, το φιλοτραμπικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η Γκιλφόιλ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να παραστεί σε υπουργικές συναντήσεις που διοργανώνει το «Atlantic Council» στην Αθήνα
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle
Μαρινάκης: Ευχάριστο ανάγνωσμα το βιβλίο του Τσίπρα – Μιλάμε για την «Ιθάκη» αλλά μην ξεχνάμε το ταξίδι και το αχρείαστο μνημόνιο
«Θα μας επιτρέψετε την πολιτική να την κάνουμε με πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι αντιπαρατιθέμενοι με συγγραφείς» είπε μεταξύ άλλων
Παύλος Μαρινάκης
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ - Η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» - Οι προσωπικές αφηγήσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό θρίλερ
Εκτός από τα γεγονότα της περιόδου 2015 - 2019 περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτικοποίηση στις γραμμές της ΚΝΕ και της Αριστεράς και η είσοδος στο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη» 108
Τα παραλειπόμενα της συνάντησης Τασούλα – Γκιλφόιλ: Ο μήνας του μέλιτος και η ατάκα «εργαζόμαστε για νέο σύζυγο»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ ότι λόγω της επαγγελματικής διαδρομής της είναι αξιοθαύμαστο παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
9