Πολιτική

Τσαπανίδου σε Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Εύλογες οι ανησυχίες Τσίπρα, να δοθούν εξηγήσεις

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα γράφονται σε διεθνή ΜΜΕ, με την Λίνα Μενδώνη να τον κατηγορεί για μικροπολιτικούς υπολογισμούς σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα και να της απαντά η Πόπη Τσαπανίδου. 

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει εύλογες τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παθενώνα. Η Πόπη Τσαπανίδου κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Απευθυνόμενη προς την υπουργό Πολιτισμού, τόνισε πως «επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών».

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη νωρίτερα σήμερα έστειλε σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε απολύτως τίποτα στα 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση για την επιστροφή τους. Επίσης ανέφερε ότι σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα ανέμενε τη συστράτευση όλων, αλλά κάποιοι προτιμούν τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου: 

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες.

Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δωρεά για το ΚΑΤ: Σύσκεψη στο Μαξίμου για νέο κτήριο χειρουργείων και ανακαίνιση ιατρικών μονάδων
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάστηκε η ιεράρχηση των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με στόχο να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου
Μητσοτάκης στο ΚΑΤ
Χωρίς τέλος η κόντρα Στουρνάρα – Τσίπρα: «Με κατηγορεί για πολιτική μεροληψία εκείνος που θεωρούσε ότι η κεντρική τράπεζα οφείλει να σιωπά» – «Να φτάσεις τα χρόνια του Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ»
Η απάντηση του διοικητή της ΤτΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας και η ανταπάντηση της Αμαλίας
Τσίπρας και Στουρνάρας
Ανανεώθηκε πριν 8 λεπτά
24
Λαζαρίδης και Μάντζος «σφάχτηκαν» για την υπόθεση Παναγόπουλου: «Είναι ΠΑΣΟΚάρα», «Εμείς κυβερνάμε τη χώρα;»
Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το βράδυ της Παρασκευής (13.02.2026) η ονομαστική ψηφοφορία - Δείτε LIVE
Μακάριος Λαζαρίδης
Μητσοτάκης σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Κατάκτηση για τον Ελληνισμό, η επιστολική ψήφος των ομογενών – Ελπίζουμε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αυστραλία, η οποία θα συμπέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος
Κυριάκος Μητσοτάκης για εξάρθρωση κυκλωμάτων από ΑΑΔΕ και ΕΛΑΣ: Η «Νομιμότητα Παντού» είναι για εμάς μία διαρκής δέσμευση
Σε ανάρτησή του επικαλείται επιτυχίες κατά φοροαπάτης και οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας ότι η μάχη με την παραβατικότητα και την ατιμωρησία είναι «συνεχής»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κάλεσμα Κυρανάκη σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ
Η επιλογή των στελεχών θα γίνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, διασφαλίζοντας ευελιξία και λογοδοσία, ως προς τους στόχους και τους δείκτες απόδοσης
Κώστας Κυρανάκης