Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Οι επιχειρήσεις διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τους 35.225 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με σημερινούς (13.02.2023) απολογισμούς από τις Αρχές των δύο χωρών.

Η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Γκρίφιθς από το Χαλέπι όπου βρίσκεται.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

«Θα μεταφέρουμε βοήθεια από εδώ προς τα βορειοδυτικά, αλλά τα βορειοδυτικά είναι μόνο ένα μέρος της Συρίας (…) είναι σημαντικό να φροντίσουμε τους ανθρώπους εδώ», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βορειοδυτικό, ανταρτοκρατούμενο τμήμα της χώρας και περισσότεροι από 7.600 ακόμη έχουν τραυματιστεί. Από την πλευρά της η Δαμασκός έχει ανακοινώσει 1.414 νεκρούς στις περιοχές της Συρίας που ελέγχει.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιζώντες στο Χαλέπι: «Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτίριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Ρατσιστική επίθεση στις 2 μουσουλμάνες Δημοκρατικές – «Γυρίστε από εκεί που ήρθατε, μπείτε σε μια βάρκα με τον παράφρονα Ντε Νίρο»
Οι δύο γυναίκες βουλευτές διέκοψαν την ομιλία του κατηγορώντας τον για την σκληρή πολιτική του κατά των μεταναστών - «Είναι θεότρελες και παλαβές», σχολίασε
Ντόναλντ Τραμπ
27
Μπλεξίματα για Τραμπ: Κατηγορίες πως απέσυρε έγγραφα από τον φάκελο Επστάιν που τον μπλέκουν σε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε μέσω της πλατφόρμας Χ, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν διαγράφηκε» και ότι οι περιορισμοί αφορούν μόνο διπλά έγγραφα, αποφάσεις μη δημοσιοποίησης ή στοιχεία εν εξελίξει έρευνας
Τζέφρι Επστάιν και Ντόναλντ Τραμπ