Κόσμος

Σάντσεθ σε Ζελένσκι: Θα στείλουμε τουλάχιστον έξι άρματα Leopard στην Ουκρανία

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έκανε γνωστό ότι η χώρα του θα δώσει  έξι άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία και ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να στείλει άλλα τέσσερα.

«Θα στείλουμε έξι Leopard 2A4. Η πρόθεσή μας είναι να δούμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτόν σε δέκα εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών», είπε ο Σάντσεθ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτή η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού είναι η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο. Την Δευτέρα βρισκόταν στο Κίεβο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη συναντήθηκε με τον Ζελένσκι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Αυτές οι δύο επισκέψεις (σ.σ. του Σάντσεθ) και οι διαπραγματεύσεις μας είναι σημαντικές καθώς ενισχύουν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ όλων των Ευρωπαίων», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες μαθαίνουν ήδη να χρησιμοποιούν αυτά τα άρματα στην Ισπανία. Ελπίζω ότι αυτήν την αρχή της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ισπανίας θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες είπε ότι τα έξι άρματα μάχης θα παραδοθούν στο Κίεβο στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά συνεχώς ο Ζελένσκι, ο Σάντσεθ είπε ότι «εξετάζει» το αίτημα και θα το συζητήσει με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «μας υπενθυμίζει καθημερινά για ποιον λόγο στηρίζουμε την Ουκρανία (…) Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά για την ευρωπαϊκή και (…) την παγκόσμια ασφάλεια».

«Η Ουκρανία ουδέποτε ήταν κίνδυνος για την ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτό που κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε έναν λαό που δέχτηκε επίθεση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Σάντσεθ επισκέφθηκε το Ιρπίν και την Μπούτσα, δύο πόλεις όπου διαπράχθηκαν σφαγές κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής τους, στην αρχή του πολέμου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολλαπλά σήματα κινδύνου είχε εκπέμψει ο πιλότος του μοιραίου Falcon με τον ανώτερο Λίβυο στρατιωτικό και την Ελληνίδα αεροσυνοδό
Λίγο πριν τη συντριβή ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους εξέδωσε τρεις φορές σήμα κινδύνου «PAN-PAN», που είναι ένα επίπεδο επείγουσας κατάστασης κάτω από το «MAYDAY»
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον Λίβυο αντιστράτηγο, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ