Κόσμος

Ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την κύρωση από το κοινοβούλιο της Τουρκίας του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να εκτιμά πως «αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή». Η φινλανδική υποψηφιότητα έχει πλέον εγκριθεί και από τα τριάντα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το βράδυ της Πέμπτης (30.03.2023), η βουλή της Τουρκίας κύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στα μέσα Μαρτίου την έγκρισή του για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την κύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή. 

Ο Στόλτενμπεργκ «καλωσορίζει» την κύρωση 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο των πρωτοκόλλων ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κρίνοντας πως θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

«Καλωσορίζω την ψηφοφορία» στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία «για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας. Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», ανέφερε μέσω Twitter ο Νορβηγός.

«Ευχαριστεί» η Φινλανδία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε ευχαρίστησε τις τριάντα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για την «υποστήριξή τους» στην εισδοχή της χώρας του στον στρατιωτικό συνασπισμό, μετά το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το τελευταίο απαιτούμενο βήμα της διαδικασίας.

«Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε.

Πρόσθεσε δε, ότι πως «αδημονούμε να καλωσορίσουμε το συντομότερο» στη συμμαχία τη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Συμμαχία. Η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρκούδες έκαναν «κατάληψη» στο χωριό Μπέλομπραντ στο Κόσοβο - Το δημοτικό σχολείο έβγαλε προειδοποίηση ότι οι μαθητές κινδυνεύουν
Σε βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι οι αρκούδες φαίνονται κάνουν βόλτες, εξερευνώντας κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή, ενώ πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να ανοίγουν μεγάλα, άσπρα σακιά με ζάχαρη
Αρκούδες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
ΗΠΑ: Ο εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι κατεβαίνει στην πολιτική – Ο Τζακ Σλόσμπεργκ διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο
Ο 32χρονος Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι, κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη
Ο εγγονός του προέδρου Κένεντι, Τζακ Σλοςμπεργκ