Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές Τουρκία: Βαριές κατηγορίες Σοϊλού για σχέδιο της αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος μέσω Λαυρίου

Εκλογές Τουρκία: Βαριές κατηγορίες Σοϊλού για σχέδιο της αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος μέσω Λαυρίου

Βαριές κατηγορίες κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και σήμερα (19.05.2023) ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο πρόκλησης χάους στη χώρα την ημέρα των εκλογών, από τους Κούρδους του Λαυρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN στην Τουρκία Μαρίας Ζαχαράκη, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι το στρατόπεδο του PKK είχε δώσει οδηγίες στους Κούδρους «τρομοκράτες» (όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση Ερντογάν) της Ελλάδας, συγκεκριμένα της δομής του Λαυρίου, να προκαλέσουν χάος στη γείτονα χώρα μέσω ταραχών, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλεγόταν μέσω του αποτελέσματος των εκλογών

«Θα πω κάτι πολύ σαφές, έχουμε πληροφορίες ότι εκείνη τη νύχτα, δόθηκαν οδηγίες από το στρατόπεδο του PKK στο Λαύριο στην Ελλάδα. Υπήρχε εντολή να εμπλακούν και να ξεχυθούν τρομοκράτες στη χώρα, προκειμένου να προκαλέσουν ταραχές στην Τουρκία. Εκείνη τη νύχτα δόθηκαν οδηγίες για προκληθεί αναταραχή», είπε αρχικά. 

«Αλλά η Τουρκία έδειξε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα εκείνη τη νύχτα και μετέτρεψε τις εκλογές σε μια γιορτή της δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πολιτικός. 

«Αν κέρδιζε το κόμμα ΑΚΡ και ο πρόεδρος Ερντογάν, Έγιναν προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για ταραχές. Πρόκειται για μία απειλή ενάντια στις εκλογές και τη βούληση του έθνους. Αλλά ο κάθε ψηφοφόρος, που πήγε στις κάλπες, τις μετέτρεψε σε μια γιορτή της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά», κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τους Ιμάμογλου και Γιαβάς για διαστρέβλωση του αποτελέσματος των εκλογών. 

«Οι δήμαρχοι παραπλάνησαν την Τουρκία τη νύχτα των εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ξεκάθαρα, είναι υπό καταμέτρηση. Τα πρακτικά είναι όλα καθαρά. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Δίνοντας ψευδείς πληροφορίες στο κοινό. Οι δύο δήμαρχοι φάνηκαν πόσο ανεύθυνοι είναι», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. 

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,88%. Ο 3ος υποψήφιος, Σινάν Ογάν, πήρε το 5,2% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις