Κόσμος

Γερμανία: Όλο και πιο κοντά η ύφεση στην οικονομία – «Στο 74% οι πιθανότητες»

Δυσοίωνα είναι τα σενάρια για την οικονομία της Γερμανίας, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής και Οικονομικής Έρευνας, δίνει πιθανότητες 74% στο σενάριο ύφεσης της οικονομίας της Γερμανίας για τους προσεχείς τρεις μήνες.

«Η γερμανική οικονομία στερείται αναπτυξιακών κινήτρων. Υπάρχει μόνο αντίθετος άνεμος», τονίζει ο επικεφαλής του ΙΜΚ Πέτερ Χόλφελντ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στις αρχές Αυγούστου η πιθανότητα ύφεσης ήταν στο 71,5%, ωστόσο η οικονομία παραμένει στάσιμη, γεγονός το οποίο επιτείνει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Η αναμενόμενη ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση καθυστερεί και πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει το ΙΜΚ σε μελέτη που δημοσιεύει η Handelsblatt και εξηγεί ότι οι αυξήσεις στους μισθούς το β’ εξάμηνο του 2023 δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης που προκαλεί ο πληθωρισμός και δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί πλήρης ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται από το ΙΜΚ, η παραγωγή στους ιδιαίτερα ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας υποφέρει από τις επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο θα επιδεινωθεί πιθανότατα περαιτέρω μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προκαλεί και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές ακινήτων. Οι εξαγωγές βρίσκονται επίσης σε υποτονική φάση, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. «Υπό αυτές τις συνθήκες η βιομηχανική παραγωγή στο σύνολό της είναι επί του παρόντος στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη», σύμφωνα με το Ινστιστούτο, το οποίο συνδέεται με τα γερμανικά συνδικάτα. Ακόμη όμως και η Bundesbank, στην τρέχουσα περιοδική έκθεσή της, προβλέπει «πιθανή ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2023».

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης – Η Γαλλία αφήνει πίσω τη Γερμανία», η Handelsblatt αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις. «Ενώ η Γερμανία επαναπαυόταν στις επιτυχίες της ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μεταρρύθμιζε τη χώρα του. Η οικονομική πολιτική του των τελευταίων ετών πλέον αποδίδει», τονίζει η εφημερίδα και επισημαίνει ενδεικτικά ότι ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 0,4%, το γαλλικό θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer