Οικονομία

Με «προκαταβολή – εισιτήριο» στους servicers το δικαίωμα ρύθμισης των κόκκινων δανείων

«Εισιτήριο» 10% επί της οφειλής, με την μορφή προκαταβολής, θα πρέπει να πληρώνουν στους servicers κατόχους των δανείων τους οι δανειολήπτες, προκειμένου να γίνεται δεκτό το αίτημα ρύθμισης του δανείου τους. Επί πλέον οι servicers θα έχουν νομικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του «επισπεύδοντος» στις πράξεις πλειστηριασμών.

Οι δύο αυτές «αλλαγές» σε σχέση με το δικαίωμα ρύθμισης στο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια», αλλάζουν σημαντικά το τοπίο της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων για τους δανειολήπτες.

Η τροπολογία για την προκαταβολή 10% προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ρύθμισης ήταν βασικό αίτημα των servicers απέναντι στους δανειολήπτες με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες.

Η αιτιολογική Έκθεση, αναφέρει συγκεκριμένα ότι “για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, αντιπρόταση των χρηματοδοτικών Φορέων δύναται να περιέχει προκαταβολή έως δέκα τοις εκατό (10%), του κεφαλαίου, όπως διαμορφώνεται από πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου. Ο πιστωτής αυτός δύναται να εξαιρέσει από χορηγηθείσα αντιπρόταση λήψη προκαταβολής του προηγούμενου εδαφίου να μειώσει εφόσον συνεκτιμήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν ιδιαίτερη Οικονομική δυσχέρεια τυχόν κοινωνικά κριτήρια ειδικά προβλήματα υγείας”. Η συγκεκριμένα τροπολογία αλλάζει σημαντικά το τοπίο που διαμορφώνει ο νόμος καθώς αφορά δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς και οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό κατέφευγαν σε διαδικασία ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού προκειμένου να σταματήσει ο εκπλειστηριασμός αλλά στην συνέχεια δεν τηρούσαν τις προβλέψεις της ρύθμισης.

Όσο αφορά την απόδοση στους servicers του δικαιώματος επισπεύδοντος κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου που το απαγόρευε είχε ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες αποφάσεις από τα δικαστήρια.

Εφόσον ο νόμος ψηφιστεί όπως προβλέπεται, το καθεστώς αυτό αλλάζει και οι servicers έχουν πλέον δικαίωμα “να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες, για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες”. Αυτό κλείνει άλλο ένα παραθυράκι καθυστέρησης των σχετικών διαδικασιών στο ισχύον καθεστώς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ο Tραμπ θα ανακαλέσει τους παγκόσμιους περιορισμούς των τσιπ – Προετοιμάζει περιορισμούς AI
Η κατάργηση, η οποία δεν είναι ακόμη οριστική, επιδιώκει να αναδιαμορφώσει μια πολιτική που ξεκίνησε επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν και η οποία δημιούργησε τρεις ευρείες βαθμίδες χωρών για τη ρύθμιση των εξαγωγών τσιπ της Nvidia
Ντόναλντ Τραμπ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται διευκολύνσεις για τον φορολογικό επαναπατρισμό τους
Η παρέμβαση κρίνεται αναγκαία έπειτα από ενστάσεις εκατοντάδων δικαιούχων, που, ενώ είχαν επιστρέψει στη χώρα, δεν είχαν προλάβει να «κλειδώσουν» εγκαίρως την ένταξή τους στο πλαίσιο
A person using a laptop