Κόσμος

Λίβανος: Πάνω από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω της έντασης με Ισραήλ

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στον Λίβανο τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες λόγω της βίας και των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμμάχου της Χαμάς, και του ισραηλινού στρατού συνεχίστηκαν και σήμερα (05/01/2024) όπως κάθε ημέρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε χθες Πέμπτης (05/01/2024) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί 76.018 άνθρωποι, κυρίως στον νότιο Λίβανο.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι σχεδόν το 81% των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε συγγενικά σπίτια. Μόνο το 2% κατέφυγε στα 14 καταφύγια που υπάρχουν στον νότιο Λίβανο, κυρίως στην Τύρο (νότια) και στην επαρχία Χασμπάγια (νοτιοανατολικά). Οι υπόλοιποι εκτοπισμένοι έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή έχουν εγκατασταθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες τους, σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές. Η Χεζμπολάχ διεξάγει καθημερινά επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων, στηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα.

Αλλά ο επικεφαλής της Χάσαν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ κατά της έναρξης πολέμου με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του θα πολεμήσει «μέχρις εσχάτων».

Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε μία ημέρα έπειτα από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, από το οποίο σκοτώθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, και έξι ακόμη στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος.
Το πλήγμα είχε στόχο γραφείο της Χαμάς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου που στοχοθετείται η πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί «να εξοντώσει» τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η πρώτη δήλωση του βασιλιά Καρόλου για τη σύλληψη του αδερφού του Άντριου: «Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Ο Κάρολος δήλωσε ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία του», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη «βαθιά του ανησυχία» για τη σύλληψη του μικρότερου αδελφού του - Η γραπτή του δήλωση
Ο βασιλιάς Κάρολος
Σε σοκ η Βρετανία από τη σύλληψη του Άντριου για διαρροή απόρρητων εγγράφων στον Επστάιν: «Εφιάλτης για τον Κάρολο»
Η στιγμή που αστυνομικοί φτάνουν στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ για να τον συλλάβουν - Η σύλληψή του έγινε ανήμερα των 66ων γενεθλίων του - Είναι το πρώτο ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που συλλαμβάνεται στη σύγχρονη ιστορία - Τι ακολουθεί
Ο πρίγκιπας Άντριου
«Εκείνη μου είπε να φύγω» λέει ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει από το κρύο στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αυστρίας
Η κοπέλα έμεινε ολομόναχη στο Grossglockner για 6,5 ώρες, στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας με ύψος κοντά στα 3.800 μέτρα - Η μοιραία ανάβαση πριν από ένα χρόνο
Ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας