Πολιτική

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη μετά την απόρριψη της κλήσης Αδειλίνη στη Βουλή: Τα επόμενα βήματα και η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Χαρίτση

Όπως αναμενόταν, η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές ήταν θυελλώδης.

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μετείχε και στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές και είχε βαθιά γνώση της υπόθεσης, ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος και απέκρουσε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να δοθεί το πόρισμα της Δικαιοσύνης και η πράξη αρχειοθέτησης και να κληθούν για εξηγήσεις ή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, όπως και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Η θέση της Ν.Δ.

Το αίτημα για κλήση δικαστικού λειτουργού στη Βουλή για εξηγήσεις είναι αντισυνταγματικό και πρόσβαση στο πόρισμα δικαιούνται να έχουν μόνο οι εμπλεκόμενοι, ήταν η θέση της Ν.Δ., και όπως αναμενόταν ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη…

Μετά την απόρριψη, κατά πλειοψηφία, των αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Νίκη), τώρα η κυβερνητική παράταξη δίνει ραντεβού μαζί τους προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η επιδίωξη τους είναι να κρατήσουν ζωντανή τη συζήτηση και την έρευνα για το θέμα και σχεδιάζουν να εξαντλήσουν κάθε θεσμικό και κοινοβουλευτικό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνάντηση με τον Αλ. Χαρίτση όρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έκαναν ήδη ένα πρώτο βήμα και ζητούν σύγκληση του Συμβουλίων των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επικοινωνία που είχαν με το γραφείο της, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου όρισε συνάντηση μόνο με τον Α. Χαρίτση, για μετά τον Δεκαπεντάγουστο, ενώ όσον αφορά στην κ. Κωνσταντοπούλου πηγές της Προεδρίας περιορίζονταν να επιβεβαιώσουν απλά το αίτημα της για συνάντηση.

Τι εξετάζουν τα κόμματα

Τα επόμενα βήματα τους εξετάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων φέρεται να είναι η πρόταση για νέα εξεταστική, αλλά και η πρόταση να τεθεί το θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προδήλως αντισυνταγματικό το αίτημα κλήσης της Γ. Αδειλίνη»

Το θέμα της κλήσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για εξηγήσεις σε σχέση με το πόρισμα και τη αρχειοθέτηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών όσον αφορά στην ΕΥΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία, ήταν αυτό που ανέβασε στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Είναι προδήλως αντισυνταγματικό το αίτημα» δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι είναι θέμα… ερμηνείας.

Η κλήση της κ. Αδειλίνη για θέματα που σχετίζονται με προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο Άρειος Πάγος αντίκειται στη διάκριση των εξουσιών επέμεινε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι αν υιοθετείτο το σχετικό αίτημα, θα ήταν σαν η Βουλή να βρίσκεται πάνω από τη δικαστική εξουσία.

Όσον αφορά δε, στο αίτημα να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε ότι πρόκειται για ανοιχτή ποινική δίκη και ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας έχουν μόνο αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι διάδικοι στη δίκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 3
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 21
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα στην Τουρκία για το SAFE, η σύσταση για αυτοσυγκράτηση στους «ψευτοπατριώτες» και το «καρφί» στον Φάμελλο
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με οποιονδήποτε, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή 55
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Το 13ωρο και όλες οι αλλαγές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Στο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα του εργαζόμενου να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή 54
Τo «καρφί» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές της Κουμουνδούρου για τον πρώην ΥΠΟΙΚ
Η αναφορά Τσακαλώτου δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εξέφραζαν την απορία γιατί δεν μίλησε τότε ο πρώην υπουργός ως παράγοντας που είχε την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή 12